Nationale Bank ziet inhoudelijke problemen bij studie migratiekosten
Johan Van Overtveldt. Foto: belga
De studie die de N-VA bij de Nationale Bank heeft besteld, zal wellicht niet klaar zijn voor de kiescampagne van 2019.

De N-VA vroeg de Nationale Bank in april een ‘allesomvattende studie’ naar de economische effecten van het Belgische migratiebeleid, in vergelijking met de best practices ter wereld. De focus moet liggen op de derdelanders (niet-EU-burgers), waarbij alle migratiekanalen (asiel, gezinshereniging ...) onder de loep worden genomen. 

Staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) gaf gisteren toe dat het onderzoek politieke doeleinden nastreeft en meteen campagnematig zal worden vertaald. De N-VA wil ten laatste in het voorjaar van 2019 de resultaten zien. Francken zelf is een voorstander van een Canadees migratiemodel, dat quota gebruikt en migranten selecteert op basis van diploma en werkervaring.

Niet op tijd klaar

Ondanks een  communicatie­offensief is het niet zeker dat deze ‘allesomvattende studie’ er snel komt. Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank, formuleerde per brief heel wat methodologische bezwaren aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Voor bepaalde onderdelen van het onderzoek, zoals arbeidsmigratie, moet de Nationale Bank databanken herschikken en toestemming vragen aan de Privacycommissie. Smets betwijfelde mede daarom of het onderzoek voor de verkiezingen klaar zou geraken. Hij mikt op 2020.

Het kabinet van Van Overtveldt geeft de bemerkingen toe. De komende dagen zal er overleg worden gepleegd met de Nationale Bank. Volgens de minister kan een en ander sneller verlopen. Woordvoerder Ferry Comhair laat ook verstaan dat de volledige studie niet in een keer moet worden opgeleverd. ‘Sommige stukken kunnen vroeger worden gelost.’

Onaangenaam verrast

De aanvraag brengt ook politieke oprispingen met zich mee. Als voogdijminister staat het Van Overtveldt vrij om de Nationale Bank met een onderzoeksopdracht te belasten. Wanneer het thema zijn bevoegdheid overschrijdt, is het de gewoonte om de andere ministers in te lichten. Premier Charles Michel (MR) en vicepremier Kris Peeters (CD&V) toonden zich alvast onaangenaam verrast.

Of dit betekent dat Van Overtveldt zijn vraag moet intrekken, is een andere kwestie. De concrete onderzoeksvraag komt volgende week binnen de regering aan bod. Niet dat er een echt veto bestaat, zo onderzocht de Nationale Bank alvast de economische implicatie van de asielcrisis in 2016. Maar de ongegeneerde electorale doelstelling zet kwaad bloed.

Michel te kijk

Het voorval droeg niet bij  tot de sfeer in de federale regering. Het ontwerp dat burgemeesters meer armslag moet geven in de strijd tegen de misdaad, sneuvelde gisteren. Michel had het gehad met de manier waarop de N-VA hem de afgelopen week te kijk zette. Het ontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) krijgt wellicht volgende week een herkansing.

Het gaat zeker niet de weg op van de woonstbetreding (sine die uitgesteld), daarvoor geniet het ontwerp te veel steun. Maar het gegeven dat lokale MR-bestuurders niet wild enthousiast reageren, is misschien een reden voor de N-VA om de premier de komende dagen wat te ontzien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in