‘Zo lang de Ring dicht zit, zal de luchtkwaliteit in mijn straat niet veel beter worden’
Foto: Katrijn Van Giel

‘Ik heb veel last van ademhalingsproblemen. Als ik met mijn fiets door mijn straat rij, moet ik voortdurend hoesten.’ Hilde Hendrickx (61) uit Borgerhout is een van de 20.000 CurieuzeNeuzen die deelnemen aan het onderzoek naar luchtkwaliteit. ‘Het zal een impact hebben op de verkiezingen,’ zegt Hilde.

‘Het is al de tweede keer dat ik deelneem aan het project van CurieuzeNeuzen. Ik woon in de Borsbeekstraat en toen we de eerste keer deelnamen, was het resultaat slecht. De zwarte punten deden het beter’, zegt Hilde.

Waarom doe je dan nog eens mee?

Ik wil weten wat het verschil is met de vorige meting. Er moet iets gebeuren aan die luchtverontreiniging. Ik ben opgegroeid in Wommelgem, de groene rand van Antwerpen. Daar was het leefbaar, maar in de stad is het niet meer te doen. Ik heb veel last van ademhalingsproblemen. Als ik met mijn fiets door mijn straat rij, moet ik voortdurend hoesten. Dat kan zo niet meer verder. We moeten de overheden op hun plichten wijzen.

Welk resultaat verwacht u?

Ik merk dat het verkeer rustiger is geworden, maar of dat veel zal uithalen betwijfel ik. Het blijft een smalle straat, die veel mensen gebruiken als sluipweg. Zo lang de Ring dicht zit, zal het volgens mij niet veel beter worden.

Wat moet er dan veranderen volgens u?

De druk op de ring moet verminderen en dat kan alleen met een beter mobilisatieplan.

Het stadsbestuur heeft de lage-emissiezone ingevoerd. Lost dat niets op?

Nee, helemaal niet. Ik heb de indruk dat het vooral veel geld opbrengt voor de stad. Ik hoop dat het stadsbestuur de resultaten van het onderzoek van CurieuzeNeuzen serieus gaat nemen. Ze worden bekendgemaakt een maand voor de verkiezingen. Dus, het zal wel een impact hebben op de verkiezingsprogramma's in Antwerpen.

Zal het resultaat uw stemgedrag bepalen?

Ja, ik ga niet stemmen voor geel of blauw (lacht).

Wat was de reactie van uw omgeving?

Mijn buren waren zoals de vorige keer positief, maar er was weinig reactie van de mensen die een paar straten verder wonen. Ik denk dat de actiebereidheid om iets te doen aan die slechte lucht bij hen eerder iets vluchtig is. Er is al een soort gewenning.

Hebt u uw eigen gedrag aangepast door deze actie?

Ik probeer de auto zo veel mogelijk te vermijden. Je kan toch nauwelijks parkeren in de straat. Ik doe ook aan catering en als het in de buurt is, doe ik steeds beroep op fietskoeriers.