Tweejarig kind toch door politiekogel gedood bij achtervolging
Foto: BELGA

Een politiekogel heeft het tweejarige meisje gedood, dat in de laadruimte van een bestelwagen zat, tijdens een politieachtervolging. Nochtans had de politie die doodsoorzaak gisteren uitgesloten.

Een autopsie heeft aangetoond dat het meisje Mawda  in de nacht van woensdag op donderdag gestorven is door een kogel. De kogel was afkomstig van de politie, volgens RTBF. Het parket had gisteren nochtans meegedeeld dat een politiekogel zeker niet de oorzaak was van de dood.

Grote achtervolging

De politie achtervolgde de verdachte bestelwagen - de wagen had een valse nummerplaat  - op de E42. In het voertuig zaten dertig migranten van Koerdische afkomst. Het ging om 26 volwassenen en 4 kinderen, meldde het parket van Doornik.

Vijftien politievoertuigen reden achter de witte bestelwagen en zetten blokkades op de weg. De chauffeur slingerde over de weg, remde bruusk om dan weer op te trekken. De achterruit van de bestelwagen werd stukgeslagen een kind werd uit de wagen gehouden. Allicht in de hoop dat de agenten de achtervolging zouden stopzetten.

Pas 70 kilometer verder, ter hoogte van Maisières, kon de wegpolitie de wagen doen stoppen. 'Toen de agenten uitstapten en met getrokken wapens naar de bestelwagen liepen, trapte de bestuurder opnieuw op het gaspedaal en probeerde hij de politiemensen omver te rijden. De agenten voelden zich bedreigd en vuurden daarop meerdere schoten af om de bestelwagen te stoppen', zegt eerste substituut van de procureur des Konings van Doornik Frédéric Bariseau. Een van die kogels heeft het kind geraakt.

Wat verder botste de bestelwagen tegen een voorligger. Niet erg, maar hij kon niet verder rijden. De kleuter bleek zwaargewond. Op weg naar het ziekenhuis overleed het kind.

Familie wilde naar Groot-Brittannië

Vrienden van de Iraaks-Koerdische familie vertelden donderdag aan ‘The Guardian’ dat het overleden meisje Mawda heet. Ze was samen met haar ouders en broertje van 3 op weg naar Groot-Brittannië. De familie was recent uitgewezen naar Duitsland en weer teruggekeerd naar België. Ze bleven een tijdje illegaal in ons land om geld te sparen, en opnieuw een poging te wagen het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Of de bestuurder van het busje, een smokkelaar of een handlanger die reed in opdracht van mensenhandelaars, opgepakt is kan het parket nog niet bevestigen. Mogelijk is hij gevlucht.

Onderzoek naar de omgekomen kleuter loopt

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat de politie correct heeft gehandeld. Maar er loopt een onderzoek, zegt het parket van Doornik dat belast is met het dossier.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig