‘Psychologen zullen niet intekenen op terugbetalingsproject’
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil de eerste vier tot acht sessies bij de psycholoog terugbetalen. ‘Psychologen zullen niet intekenen op dit voorstel, de voorwaarden zijn voor ons onwerkbaar’, zegt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van beroepsvereniging van psychologen.

‘Wij zijn helemaal niet tevreden met dit voorstel, dat zonder overleg met ons tot stand is gekomen’, zegt Lowet aan De Standaard. Hij zegt dat het opzet financieel niet haalbaar is. 'In het plan betaalt de patiënt 11 euro in plaats van 45, maar in realiteit werken psychologen aan een tarief van 60 tot 65 euro. De regering vraagt dus aan psychologen om hun tarief te verlagen.’ Lowet vreest dat weinigen vrijwillig zullen intekenen.

‘De verloning van psychologen bij 45 euro is één euro per minuut, en 60 voor een eerste consultatie van een uur. Huisartsen werken aan lagere tarieven’, reageert Maggie De Block in De Ochtend op Radio 1. ‘Het budget is beperkt, we moeten de terugbetaling doen met het geld dat is toebedeeld. Als het budget voor de psycholoog omhoog moet, kunnen we minder mensen helpen.’

‘Het budget van 22,5 miljoen euro is te beperkt om eerstelijnszorg te kunnen opstellen’, vindt Lowet.

Huisartsen

Het doel van de terugbetaling is om eerstelijnshulp te voorzien voor mensen met mentale problemen. Eerst bij de huisarts om een voorschrift gaan, creëert een extra drempel, vreest Lowet: ‘Laat de patiënten rechtstreeks bij de psycholoog gaan, en niet eerst bij de huisarts. Deze artsen zijn niet voldoende opgeleid om poortwachter te zijn.’

Daar is De Block het niet mee eens. ‘De huisarts is de vertrouwenspersoon van de patiënt, we erkennen met deze regeling hun rol. Het is belangrijk dat de huisarts de patiënt kan doorverwijzen als er psychische problemen zijn’, besluit De Block.

Zijn vier tot acht sessies genoeg?

Kunnen psychologen wel voldoende werk verrichten met een beperkt aantal sessies? ‘We kunnen goede resultaten halen op vier tot acht sessies’, zegt Lowet. ‘Nu blijven mensen zitten met hun problemen, maar als er iets mis is, moet men direct naar de psycholoog gaan. Dat is het doel van dit plan: een vroege interventie faciliteren en problemen op tijd detecteren.’

Het Vlaams Patiëntenplatform juicht de terugbetaling toe. 'We pleiten al lang voor een terugbetaling van de psycholoog en zijn blij dat dit nu gerealiseerd wordt. Door de hoge kostprijs stellen mensen een bezoek aan de psycholoog vaak uit. Terwijl het net belangrijk is voor mensen met psychische problemen om op tijd hulp te zoeken', aldus Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Het Vlaams Patiëntenplatform hoopt dat de terugbetaling van psychologische hulp in de toekomst nog zal worden uitgebreid zodat het ook voor mensen die kampen met langdurige psychologische problemen betaalbaar blijft om naar een psychoog te gaan.