De psycholoog kost binnenkort slechts 11 euro
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Het kernkabinet zet vandaag het licht op groen voor de terugbetaling van vier tot acht sessies bij de psycholoog. Die zouden 11 euro kosten, in tegenstelling tot nu gemiddeld 45 euro. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De terugbetaling geldt vooral voor mensen met veelvoorkomende psychologische problemen, zoals angststoornissen, depressie of verslaving. Maar ook voor wie een trauma opliep of een partner of kind verloor.

Voor terugbetaling is wel een voorschrift nodig van de huisarts of psychiater. Dan heeft een patiënt recht op vier sessies aan verlaagd tarief. Dat kan verlengd worden met een nieuw voorschrift van de dokter, opnieuw voor vier sessies. Daarna betaalt de patiënt de volle pot.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is al langer bezig met het voorstel. ‘Door een tussenkomst te voorzien, hopen we dat de stap naar een psycholoog minder groot wordt’, zegt De Block aan Het Laatste Nieuws. ‘Uit onderzoek blijkt immers dat de Belg nu jaren wacht om hulp te zoeken.’

Er wordt jaarlijks 22,5 miljoen euro voorzien voor de terugbetaling. Volgens de minister zullen er 120.000 patiënten geholpen worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig