Alle kleuren van de regenboog(vlag) op het zebrapad
Met stoepkrijt werd het zebrapad verder opgefleurd voor de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Foto: sbr

Op de internationale dag tegen homofobie en transfobie hingen donderdag bijna alle Vlaamse gemeenten de regenboogvlag uit om aandacht te vragen voor de problemen waarmee holebi’s en transgenders worden geconfronteerd. In Gits pakte de politieke partij Allen 8830 uit met een leuke, kleurrijke actie op het zebrapad.

In Gits ging de nieuwe politieke partij Allen 8830 nog een stapje verder dan gewoon de regenboogvlag uithangen. Daar werd een zebrapad ingekleurd met de kleuren van de regenboogvlag. “Het ‘Allen’-verhaal is heel belangrijk binnen onze partij. Voor ons is iedereen hetzelfde. We willen dat met die actie aantonen”, zegt Frederik Sap. Enkele partijleden verzamelden gisterenmorgen om 6.30 uur al bij het zebrapad. Met stoepkrijt werden de vlakken naast de witte ingekleurd. “We dachten dat we er toch even zoet mee zouden zijn, maar een kwartier nadat we begonnen waren, was alles al ingekleurd.” Doordat ze met stoepkrijt werkten, verdwijnen de kleuren redelijk snel.

Een iemand van Allen 8830 kon de actie wel heel erg smaken. Zelfstandig verpleger Pascal Maes is homo. “Ik vind het heel belangrijk dat zo’n actie wordt uitgevoerd”, zegt hij. “Ik ben tevreden dat de partij me daarin steunt.” Tijdens het uitoefenen van zijn job wordt Pascal vaak aangesproken over zijn geaardheid. “Ik merk wel dat sommige zestigplussers het er wel moeilijk mee hebben. Ook door de toegenomen populariteit van Facebook merk ik wel dat nog veel mensen het moeilijk hebben om holebi’s te aanvaarden.