Verrassende uitspraak in diamantroof: 18 verdachten vrijgesproken
Foto: pn

De Brusselse correctionele rechtbank heeft 18 verdachten van de diamantroof op Zaventem uit 2013 vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Het dossier van Marc Bertoldi, die het brein zou zijn achter de overval, wordt later behandeld.

De uitspraak in de diamantroof verrast, want het parket van Halle-Vilvoorde had celstraffen van 1 tot 8 jaar gevorderd tegen de verdachten. De verwachting was dat de kopstukken een straf zouden krijgen. Maar volgens de rechtbank zijn de elementen die het openbaar ministerie aanvoert, onvoldoende om de verdachten schuldig te verklaren. Ook de bewarende inbeslagnames worden opgeheven. Het parket kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Voor één verdachte, Marc Bertoldi, is er nog geen uitspraak. Zijn aandeel wordt afgesplitst en op een latere datum behandeld. Voor de speurders is Bertoldi de spilfiguur van de overval. Hij werd kort na de feiten opgepakt. Hij ontkende dat hij de overval bedacht had, maar bekende wel een deel van de gestolen diamanten verkocht te hebben.

In commandostijl

Op 18 februari 2013 reden twee wagens via een opengeknipt gat in de omheining het tarmac van Zaventem op. Een waardetransport had even voordien een Zwitsers vliegtuig beladen met diamanten. Acht zwaarbewapende en gemaskerde daders overvielen het vliegtuig, in ware commandostijl, verkleed als politieagenten. 120 pakketten met diamanten haalden ze uit het vliegtuig, met een waarde van 37 miljoen euro. De hele operatie duurde zo’n vijf minuten. Een erg pijnlijke overval voor de luchthaven, de beveiliging van Zaventem maakte geen al te beste beurt.

Het kostte het gerecht meer dan vijf jaar om de daders voor de rechtbank te brengen. Politie en gerecht uit Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Marokko en België werkten samen voor de aanhouding van de negentien verdachten. Het gerecht heeft door de jaren heen huiszoekingen uitgevoerd in al die landen. Een deel van de buitgemaakte diamanten is daarbij teruggevonden.