Ebola bereikt miljoenenstad in Congo
Foto: epa-efe
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd om een nieuwe uitbraak van ebola in Congo. Aanvankelijk werd het virus al vastgesteld in meer geïsoleerde gebieden, maar nu werden ook gevallen geregistreerd in Mbandaka, een stad met ruim een miljoen inwoners.

Begin mei was er een uitbraak van ebola in de regio rond Bikoro, in het noordwesten van Congo. Er stierven al 23 mensen aan het dodelijke virus, maar grote ongerustheid was er nog niet omdat de uitbraak plaatsvond in geïsoleerde gebieden met weinig inwoners.

Maar de uitbraak heeft volgens minister van Volksgezondheid Oly Ilunga Kalenga ‘een nieuwe fase bereikt’, nu er ook een geval van ebola werd vastgesteld in Wangata, een district in Mbandaka, een stad met 1,2 miljoen inwoners. Het virus kan zich daar veel sneller en makkelijker verspreiden, een uitbraak is veel moeilijker te bestrijden. Dat de stad op de linkeroever van de Congo ligt, een druk bevaren rivier tussen Kinshasa en Kisangani, maakt het risico op een epidemie nog groter. Het virus zou zich op die manier nóg makkelijker kunnen verspreiden. Als het virus via de rivier in de hoofdstad Kinshasa terechtkomt, waar 10 miljoen mensen wonen, kan dat catastrofale gevolgen hebben.

WHO bereidt zich voor op ‘ergste scenario’

De WHO heeft intussen haar bezorgdheid geuit over de situatie in Congo. De organisatie schat het risico op een verdere verspreiding zeer hoog in: 'We zijn heel bezorgd en we bereiden ons voor op alle scenario’s, ook de ergste', klinkt het.

Artsen Zonder Grenzen heeft de uitbraak in Mbandaka bevestigd. Volgens de organisatie worden intussen meer dan 500 mensen in de gaten gehouden vanwege mogelijk contact met ebola-patiënten.

De WHO heeft intussen 4.000 vaccins richting Congo gestuurd. Het gaat om een experimenteel vaccin dat nog niet officieel op de markt is omdat het nog steeds geen vergunning heeft. Het werd eerder al getest bij de uitbraak van ebola in West-Afrika.

Toen, intussen vier jaar geleden, werd die regio door een zware uitbraak van de ziekte getroffen, die twee jaar duurde. Meer dan 11.300 mensen kwamen om het leven, nog eens 28.000 mensen raakten besmet. De meeste gevallen bevonden zich in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Door die uitbraak werd zelfs een wereldwijde noodtoestand uitgeroepen door de WHO. In maart 2016 werd die noodtoestand opgeheven. In juni werden Guinee, Sierra Leone en Liberia officieel vrij verklaard van ebola.