‘Heb je met zulke vrienden nog vijanden nodig?’ Voor aanvang van een informele Europese top in Sofia haalde de Europese president Donald Tusk uit naar de Amerikaanse president.

‘Behalve de traditionele politieke uitdagingen, zoals de opkomst van China of de agressieve houding van Rusland, zijn we vandaag ook getuige van een nieuw fenomeen: de grillige assertiviteit van de Amerikaanse regering. Wanneer men de laatste beslissingen van president Trump bekijkt, zou men zelfs kunnen denken: heb je met zulke vrienden nog vijanden nodig?’

Donald Tusk liet van zich horen in Sofia vandaag. Daar vindt morgen een top plaats met de landen van de westelijke Balkan. Vanavond buigen de EU-leiders zich over de zware economische sancties van Trump tegen Iran. De staats- en regeringsleiders willen de Europese bedrijven die handel drijven met Iran beschermen tegen die sancties. Een van de opties is een blokkeringsbepaling die Europese bedrijven zou verbieden gevolg te geven aan de Amerikaanse sancties of eventuele uitspraken van Amerikaanse rechtbanken.

Samen of desnoods alleen

De EU wil - in tegenstelling tot de VS - het nucleair akkoord met Iran redden. Toch zolang Iran zich aan de deal houdt.

Tusk benadrukte dat de EU niet zomaar meer kan rekenen op de Verenigde Staten. ‘Dankzij hem (Trump, red.) hebben we ons ontdaan van alle illusies’, zei Tusk. ‘Ondanks het huidige klimaat moet Europa alles doen om de trans-Atlantische band te beschermen. Maar tegelijkertijd moeten we voorbereid zijn op scenario’s waarin we alleen moeten optreden.’

Reactie van premier Michel

Premier Charles Michel toont begrip voor de harde woorden van Donald Tusk: 'De voorbije maanden heeft de VS, onze sterke partner met wie we dezelfde waarden delen, enkele unilaterale beslissingen genomen die tegen de Europese belangen ingaan. De EU moet haar toekomst meer in eigen handen nemen,' aldus Michel.

Onze premier ijvert naar eigen zeggen voor 'win-winakkoorden', en bekritiseert de 'win-loseakkoorden' waarbij Trump expliciet handelt ten koste van zijn partners of tegenstanders.