Deze Chinees verdiende 291 miljoen met … varkens
Wan Long is de grootste varkensteler ter wereld. Foto: Imaginechina

De Chinese ceo Wan Long verdiende vorig jaar meer dan Tim Cook (Apple) en Elon Musk (Tesla). En dat in een sector die je helemaal niet verwacht …

De best betaalde ceo van Hongkong is geen bankier, vastgoedtycoon of techgoeroe. Neen, het is de Chinese vleesmagnaat Wan Long, voorzitter en ceo van WH Group Limited, dat enkele jaren geleden het Amerikaanse Smithfield overnam. Dat is de grootste varkensteler ter wereld.

Meer dan 26 ceo’s samen

Wan Long cashte volgens het jaarverslag van het bedrijf vorig jaar liefst 291 miljoen dollar, verdeeld over salaris en aandelenopties. ‘Meer dan verdiend’, aldus het jaarverslag van WH Group Limited, want Long slaagde erin om de schulden van de vleesgroep terug te dringen en de winst te verhogen.

Toch is zijn loon uitzonderlijk hoog. Als je kijkt naar de ranglijst van best betaalde ceo’s in Hongkong, is dat meer dan wat de 26 ceo’s na hem op de ranglijst samen verdienden in 2017. En als je vergelijkt met de best betaalde ceo’s in de VS, verdiende de Chinees vorig jaar meer dan Tim Cook en Elon Musk en moest hij enkel Evan Spiegel van Snapchat voor laten gaan, zo berekende het persagentschap Bloomberg.

Grootste vleesmarkt ter wereld

De verklaring voor zijn hoge loon? China is de grootste markt voor varkensvlees ter wereld. Sinds het verbruik van varkensvlees door de hervormingen per gebruiker verviervoudigde, voert Peking jaarlijks zo’n 400.000 ton in.

Vlees dat vooral bestemd is voor de snel groeiende Chinese middenklasse. Door de vele binnenlandse voedselschandalen vluchten die massaal naar het veilig geachte buitenlandse voedsel. Bovendien zijn steeds meer Chinezen bereid om daarvoor extra te betalen.

Belangrijke overname

De overname van het Amerikaanse Smithfield, de grootste varkensteler ter wereld, in 2013 was in dat opzicht dan ook bijzonder belangrijk voor China. Als ceo was het Wan Long die deze overname in goede banen leidde. Met redelijk succes. Sinds de overname is de aandelenkoers van de fusiegroep met 15 procent gestegen sinds de beursgang in 2014. Dat is echter een minder grote stijging dan grote vleesrivalen als het Amerikaanse Tyson en Hormel.