Dienstverlening De Lijn nog steeds verstoord
Foto: imageglobe
De betoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel leidt niet tot hinder op het spoor, maar bij De Lijn en de MIVB zijn de acties wel voelbaar. In de scholen blijft de hinder beperkt, bij Bpost zijn er wel problemen door afwezig personeel.

Tienduizenden betogers trokken vandaag naar Brussel om actie te voeren voor het behoud van hun pensioen. Het treinverkeer verliep vanochtend normaal, al werden er extra treinen ingezet om de hinder voor de passagiers te beperken. Voor de avondspits zet de NMBS geen extra treinen in. 'Omdat er wordt verwacht dat de betogers geleidelijk aan naar huis gaan', zegt woordvoerder van NMBS Bart Crols. 'Het zal wel wat drukker zijn in de stations en op de treinen zelf.'

De Lijn

Zoals verwacht is de dienstverlening van De Lijn in heel Vlaanderen ook na de ploegenwissel woensdagnamiddag nog verstoord door de vakbondsactie. Dat meldt De Lijn.

In Gent rijden stadsbussen 3 en 5 om het kwartier. Buslijnen 6, 9 en 39 rijden om het halfuur. Buslijnen 8, 17, 18 en 38 rijden niet. Op tramlijn 1 kunnen reizigers rekenen op een tram om de 7,5 minuten, tramlijnen 2 en 4 (kant UZ) rijden om de twintig minuten. Tramlijn 4 (kant Ledeberg) rijdt om het halfuur. Na 20 uur is er geen bediening meer op de stadslijnen in Gent. Het nachtnet rijdt wel uit, maar kan ook verstoord zijn. In de streek rond Gent rijdt de helft van de bussen. Verder van Gent liggen die percentages hoger.

Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. In Aalst worden drie op de tien ritten uitgevoerd. In Sint-Niklaas is dat de helft.

Na de ploegwissel rijdt in de stad Antwerpen een kwart van de trams en de bussen. De Lijn raadt de fans van Marco Borsato aan een alternatief te zoeken om naar het concert in het Sportpaleis te gaan.

In Limburg is in de namiddag de helft van de chauffeurs op de baan. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Op de stadsnetten van Sint-Truiden, Genk en Tongeren rijden nauwelijks bussen. Op het stadsnet in Hasselt is de situatie iets beter, maar ook daar rijden minder bussen dan op een gewone woensdag.

In Leuven, Oost-Brabant en de Noordrand is bijna twee derde van de chauffeurs aan het werk. In het Pajottenland is de hinder wat groter, daar rijdt ruim de helft.

In West-Vlaanderen is de hinder het grootst aan de kust. Daar rijdt zo'n 60 procent van de bussen en kusttrams.

Voor updates van de situatie verwijst De Lijn naar de website en de Twitteraccount

MIVB

In Brussel was de toestand bij de MIVB om 15 uur stabiel. De belangrijkste lijnen rijden. Metrolijnen 1 en 5 rijden en tramlijnen 3, 4, 7, 51, 82, 92 en 94 rijden.  De situatie kan in de loop van de avond wel nog veranderen. Sowieso moeten reizigers rekening houden met langere wachttijden. 

De MIVB legt een pendelbus in van metrohalte Simonis (als alternatief voor metrolijnen 2 en 6) tot aan De Brouckère (om over te stappen op metro 1 en 5). Ook bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij kan u op de Twitteraccount terecht voor actuele informatie.

Er werden ook pendelbussen ingelegd op lijn 3 en 7 (De Wand) en 94 (Woudlaan). 

Scholen

Ook in sommige scholen is er hinder, maar zowel in het Katholiek Onderwijs Vlaanderen als in het GO!, het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, blijven slechts in zeer uitzonderlijke gevallen scholen volledig dicht. 'Op basis van voorlopige informatie lijkt het erop dat de meeste scholen open zijn', zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 'Dat betekent dat de lessen gewoon plaatsvinden of dat er voorzien is in opvang. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen is de school dicht.'

'We hebben indicaties dat de hinder beperkt blijft', zegt ook woordvoerster Nathalie Jennes van het gemeenschapsonderwijs. 'Ik heb maar weet van één school die dicht is: basisschool De Regent in Gingelom.'

Bpost

Bij Bpost is de krantenbedeling vanochtend normaal verlopen, maar volgens woordvoerder Barbara Van Speybroeck is een deel van het personeel niet komen opdagen, waardoor er minder brieven en pakjes tot bij de distributiecentra geraakt zijn.
'Zowel in de sorteercentra als bij het transport waren er stakers, maar blokkades zijn er niet geweest. Onze operaties zijn dus gewoon doorgegaan', zegt Van Speybroeck. In Vlaanderen is ongeveer 96 procent van de rondes gedaan, in Brussel gaat het om 88 procent en in Wallonië ongeveer 76 procent.

En de betoging zelf?

De betoging ging om 11 uur aan het Noordstation van start en trok langs het centrum naar het Zuidstation, waar ze om 14 uur eindigde. De Brusselse politie waarschuwt automobilisten alvast voor verkeershinder in en rond het centrum. 'Wie echt in Brussel moet zijn, kiest beter voor het openbaar vervoer.'