Palestijnen begraven hun doden
De moeder houdt het lichaam van de acht maanden oude Leila al-Ghandour vast. Foto: afp
De VS willen geen internationaal onderzoek naar het bloedbad van maandag in Gaza. Het leger schoot gisteren nog zeker twee Palestijnen dood, al bleef het rustiger.

In de Gazastrook vond gisteren een lange reeks begrafenissen plaats. Palestijnen droegen de doden ten grave die maandag waren gevallen, toen Israëlische scherpschutters ongewapende betogers onder vuur namen. Met zestig doden en meer dan 2.200 gewonden ging het om de bloedigste dag sinds de oorlog van 2014 tussen Israël en de fundamentalistische Hamas, die Gaza bestuurt. Israëlische soldaten schoten gisteren nog minstens twee Palestijnen dood, al verliepen de betogingen rustiger dan de dag voordien.

Zelfverdediging

De begrafenissen vonden plaats net op de dag dat de Palestijnen de ‘Nakba’ (‘catastrofe’) herdenken. Zo omschrijven zij 15 mei 1948, de dag dat honderdduizenden Palestijnen op de vlucht sloegen of werden verdreven, toen Israël werd gesticht.

De wereld reageert verdeeld op het bloedbad in Gaza. De VS, Israëls belangrijkste bondgenoot in de VN-Veiligheidsraad, zijn tegen een internationaal onderzoek naar het bloedbad van maandag.

Israël zegt dat het uit zelfverdediging handelt en moest voorkomen dat demonstranten het grenshek zouden bestormen en Israël binnendringen. De betogingen aan de grens, die al sinds 30 maart elke week plaatsvinden, noemt Israël een actie van de radicale Hamas, die zowel in Israël, de VS als de EU als een terreurbeweging wordt beschouwd. Het klopt dat Hamas de betogingen ondersteunde en er ook aanwezig was, maar dat waren ook alle andere Palestijnse politieke groeperingen. De mars voor de Grote Terugkeer had een zeer groot draagvlak onder de Palestijnse bevolking, die nochtans politiek verdeeld is, en het initiatief ertoe werd door burgers en niet door politici genomen.

Burger/strijder

Volgens het Israëlische leger schoten soldaten maandag in drie gevallen op gewapende militanten aan de grens, die daar explosieven probeerden te plaatsen en het vuur openden op de soldaten. Maar dat verklaart de hoge dodentol niet. Het internationale recht maakt een scherp onderscheid tussen burgers en gewapende strijders, en schrijft voor dat het geweld dat het Israëlische regeringsleger gebruikte, enkel geoorloofd is in geval van imminent gevaar. Dat gevaar was er aan de grens tussen Gaza en Israël duidelijk niet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig