'Misschien was "terrorist" niet het juiste woord. Ik wou vooral zeggen dat de doden van gisteren gemanipuleerd werden door de terroristische organisatie Hamas.' In gesprekken met 'Het Laatste Nieuws' en de VRT neemt de Israëlische ambassadrice in ons land, Simona Frankel, haar harde woorden van vanmorgen een beetje terug.

In een interview op de RTBF stelde Frankel vanmorgen dat ‘alle gedode Palestijnen’ terroristen waren. Ook de gedode kinderen bestempelde ze als terroristen. Volgens haar was het geweld dat Israël gisteren gebruikte, en waarbij meer dan vijftig Palestijnen omkwamen, dan ook niet disproportioneel.

Haar uitspraken veroorzaakten een storm van verontwaardiging en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liet al weten dat hij haar op het matje zou roepen. De Palestijnse ambassadeur in ons land en de EU vond het haast lachwekkend om een baby van 8 maanden een terrorist te noemen. 'Misschien moet mevrouw de ambassadrice maar eens een psychiater opzoeken', zei hij aan de VRT.

In een gesprek vanavond op Terzake nuanceerde de Israëlische ambassadrice Frankel haar woorden. 'Alle doden waren geen terroristen, maar het zijn mensen die gegijzeld en gemanipuleerd worden door de terreurgroep Hamas. De verantwoordelijke voor de zestig doden van gisteren is dan ook Hamas', zei Frankel. 'Ook de kinderen zijn gemanipuleerd door Hamas.' Een baby van acht maanden oud trekt immers niet op eigen houtje naar de grens, zei ze. 'Iemand brengt hem daarheen.'

Dat de Palestijnen vreedzaam demonstreerden aan de grens, weerlegde ze met klem. En dat het optreden van het Israëlische leger disproportioneel was, ontkende ze ook. 'U hebt geluk dat er zich geen terreurgroep bevindt aan uw grenzen. En dat u zich niet hoeft af te vragen hoe u uw grenzen gaat beschermen.'

De ambassadrice heeft morgen een ontmoeting met een ambtenaar van Buitenlandse Zaken, niet met minister Reynders. Ze gaat zich niet excuseren, ze gaat wel hetzelfde zeggen aan de ambtenaar als aan Terzake.

Ook in een gesprek met Het Laatste Nieuws eerder op de avond, nuanceerde Frankel haar eigen woorden enigszins. Ze noemde ook in dat interview de doden geen 'terroristen' meer, maar ‘mensen die gemanipuleerd worden door Hamas’.

Het geweld van gisteren noemt ze ‘het resultaat van de terreur van Hamas, die nogmaals bewijst dat hij geen respect heeft voor menselijke waarden en menselijk leven’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig