Opvolger Puigdemont wil dialoog met Madrid
Joaquim Torra (l.) en Carles Puigdemont (r.) Foto: AP

De maandag verkozen Catalaanse minister-president Quim Torra wil rond de tafel zitten met Madrid. Dat zei hij dinsdag tijdens een persconferentie in Berlijn, waarop ook zijn afgezette voorganger Carles Puigdemont aanwezig was.

Joaquim Torra (55), die door Carles Puigdemont werd voorgedragen, raakte maandag op het nippertje verkozen tot minister-president van Catalonië: 66 stemden voor, 65 tegen. Een dag na zijn verkiezing trok hij naar Duitsland, waar Puigdemont op 25 maart werd opgepakt op basis van een Europees aanhoudingsbevel.

‘Ik ben hier in Berlijn om mijn respect te tonen voor Puigdemont, die de legitieme leider is van Catalonië’, stak Torra van wal.

Hij zei dat het eerste doel van zijn regering wordt om de dialoog met Madrid weer op gang te trekken. ‘Premier Rajoy, leg een tijdstip vast voor een meeting. Het is tijd om te praten’, zei Torra. ‘Zonder voorwaarden, we kunnen over alles praten. Maar laten we vooral praten.’

Torra besloot met de oproep aan Madrid om ‘de rechtstreekse heerschappij over de Catalaanse regionale regering’ op te geven.