Moppen in dagboek van Anne Frank ontdekt
Ronald Leopold van de stichting Anne Frank Foto: AP

Twee afgeplakte pagina’s uit het dagboek van Anne Frank zijn met behulp van een digitale techniek ontcijferd. Op de pagina’s staan onder meer schunnige moppen.

De pagina’s waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar lange tijd was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen. Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, maakte vandaag bekend dat het nu wel gelukt is.

Op de eerste pagina zijn enkele woorden door haar zodanig doorgestreept dat ze niet meer leesbaar zijn. Vervolgens schrijft ze: ‘Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om "schunnige" moppen op te schrijven.’ Een voorbeeld: ‘Weet u waarom de Duitse Weermachtsmeisjes in Nederland zijn? Als matras voor de soldaten.’

Op de tweede pagina schreef ze over seksualiteit en het bestaan van prostitutie.

Leopold benadrukte dat de stichting zich verplicht voelt om de afgeplakte teksten openbaar te maken. ‘Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen.’

De joodse Anne Frank schreef haar dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze samen met haar familie ondergedoken leefde in het ‘achterhuis’ in Amsterdam. Frank was toen een jonge tiener.

De volledige pagina's uit het dagboek kunt u hier lezen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig