Met museumpas van 50 euro jaar lang Belgische musea bezoeken
Zes Belgische kunstenaars mochten een museumpas ontwerpen Foto: museumPASSmusées

Vanaf september kun je met de gloednieuwe museumpas meer dan honderd musea bezoeken in België. De pas kost vijftig euro en geeft een jaar lang vrije toegang tot de vaste collecties van alle deelnemende musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Daarnaast kunnen pashouders gratis of met stevige reducties naar tijdelijke tentoonstellingen.

‘In Nederland bestaat de Museumkaart al meer dan dertig jaar en heeft meer dan een miljoen gebruikers. In België hopen we ook op zo’n groot succes’, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), die samen met zijn Franstalige collega Alda Greoli (CDH) de museumpas voorstelde in de Brusselse Bozar.

Om de museumPASSmusées op de kaart te zetten, wordt gestart met de voorverkoop van 6.000 exclusieve museumpassen, ontworpen door zes Belgische kunstenaars: Eva Mouton, Rinus Van de Velde, Koen Vanmechelen, Sanam Khatibi, Jacques Charlier en Vincent Glowinski.

De kopers van de eerste 6.000 passen kunnen die al in avant-première vanaf juni gebruiken in de musea. Na de lancering van de museumpas in september blijft hun kaart nog een vol jaar geldig.

De inkomsten van de museumpas gaan rechtstreeks naar de musea. Telkens wanneer iemand met de kaart aan de balie van een museum passeert, wordt dit museum vergoed. Op dit moment doen al meer dan honderd musea mee met het project.