Bij nieuwe protesten in de Gazastrook vielen dinsdag nog eens twee doden en tientallen gewonden. De protesten waren uiteindelijk wel veel kleiner dan op voorhand werd gevreesd.

Er betoogden dinsdag nog slechts enkele honderden Palestijnen op de grens tussen Gaza en Israël, een fractie van de meer dan 40.000 demonstranten die er maandag protesteerden. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid vielen naast de twee doden ook 160 gewonden.

Ook op de Westelijke Jordaanoever waren er slechts wat kleinere schermutselingen. In de stad Ramallah bekogelden enkele honderden Palestijnen Israëlische veiligheidstroepen met stenen en staken ze autobanden in brand, waarop ze werden beschoten met rubberen kogels en traangas. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid vielen daarbij vier gewonden.

‘Er zijn gisteren genoeg doden gevallen’, vertelt een inwoner van Gaza tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘Enkele jongeren hebben vandaag nog wel een gat in het grenshek gesneden, maar waren te bang om de grens daadwerkelijk over te steken. De Israëliërs openden meteen het vuur’, getuigt een andere.

In Gaza zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Dinsdag bleven zo goed als alle winkels er gesloten. Doorheen de dag trokken tientallen rouwstoeten door de straten, waarbij sommige deelnemers opriepen tot wraak. 

Bij de protesten van maandag kwamen zestig Palestijnen om het leven.

Twee slachtoffers bij nieuwe protesten in Gaza
Protesten in Ramallah Foto: AFP

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig