Voorlopig toch geen strengere regels voor influencers
Foto: istock
De FOD Economie komt dan toch nog niet met nieuwe richtlijnen voor online influencers die hun merk, product of dienst promoten. Het ministerie geeft toe te voorbarig te zijn geweest, en wil eerst in overleg treden met de influencers zelf.

Het is voor consumenten niet altijd even duidelijk dat een online influencer (iemand met een groot bereik of veel volgers op sociale media) vergoed wordt voor het opvoeren van een bepaald merk of product in hun posts. Daarom vaardigde de federale overheidsdienst Economie regels uit voor deze verdoken reclame, die voor elke influencer zouden gelden.

De regels bleken opvallend streng: zo zou elke post op Facebook of Instagram voortaan moeten beginnen met het woord ‘reclame’ als er een vergoeding of ander voordeel tegenover staat. Maar ook als je een affiliate link deelde, waarbij je een commissie krijgt op elke verkoop via de link, zou de vermelding verplicht worden.

De FOD benadrukte verder dat wie de advertentie plaatst, de influencer zelf dus, aansprakelijk zou zijn voor inbreuken. Ook ondernemingen die opdracht geven tot het plaatsen van de reclameposts, zoals reclamebureaus, zouden verantwoordelijk gehouden worden in geval van inbreuken. Bij overtredingen konden boetes oplopen tot wel 400.000 euro.

'Publicatie voorbarig'

Konden, want een woordvoerder van de FOD Economie laat dinsdagavond weten dat de nieuwe regels er voorlopig dan toch niet komen. 'De nieuwe richtlijnen waren nog niet gevalideerd. De publicatie op onze website was bijgevolg voorbarig', klinkt het. 'De FOD Economie zal nu eerst overleg plegen met de belangrijkste actoren in de sector van online influencers.'


Het was de bedoeling dat de richtlijnen van toepassing werden op alle sociale media, zoals blogs, vlogs, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Snapchat, Pinterest, Flickr, Vine, Tumblr, Google+ en LinkedIn. Dit hadden de belangrijkste regels moeten worden:

1/ Om het voor lezers duidelijk te maken dat een artikel op een blog reclame bevat, moet je de post bovenaan in de titel met 'reclame' of (reclame) labelen. Ook als het een gemengd artikel is dat zowel niet-commerciële inhoud als reclame bevat, moet je het label voor de titel vermelden.

2/ Als je een foto of een filmpje via Instagram publiceert, moet je aan het begin van de post het label 'reclame' of #reclame plaatsen. Het louter taggen van het merk of product is niet voldoende.

3/ Op Twitter moet je het label “reclame” of #reclame aan het begin van de tweet plaatsen. Wanneer de online influencer een reclamepost van een blog of andere sociale media op Twitter deelt, moet hij die tweet eveneens met “reclame” of #reclame labelen.

4/ Op Facebook moet je het label 'reclame' helemaal vooraan in de Facebookpost plaatsen. Als je via Facebook een link deelt naar reclame op andere sociale media, moet je zowel de oorspronkelijke post als de post waarmee het bericht via Facebook wordt gedeeld met 'reclame' labelen.

5/ Wanneer je een foto of filmpje via Snapchat publiceert of verstuurt, moet je het label 'reclame' op de foto of het filmpje zelf plaatsen.

6/ Als je een filmpje via YouTube publiceert, moet de geschreven vermelding 'reclame' tijdens de video weergegeven worden op het ogenblik dat het product, het merk of de dienst wordt aangeprezen, en dat op regelmatige tijdstippen en minstens om de vijftien seconden. De vermelding moet steeds minstens drie seconden zichtbaar blijven.

Voorbeelden van posts die met het label #reclame hadden moeten beginnen:

 

Finallyyy the best of Iceland has come to Belgium #iseyskyrinbelgium

A post shared by Olga Leyers (@olgaleyers) on

 

Deze knick knacks maken onze rit van Wenen naar Regensburg veel aangenamer?? #LU #theoriginals

A post shared by Christoff (@christoffofficial) on

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig