En miljoenen kijkers pinkten een traantje van geluk weg
Foto: Photo News

U kunt zaterdag vanop de eerste rij volgen hoe de Britse prins Harry en Meghan Markle elkaar eeuwige trouw beloven. Het is al de zevende keer dat een huwelijk binnen het Brits koningshuis live wordt uitgezonden op televisie. Wie haalde de hoogste kijkcijfers?

Prinses Margaret en Antony Armstrong-Jones

Fervente kijkers van de Netflix-serie The Crown weten al dat het eerste prinselijke huwelijk dat werd uitgezonden op televisie, dat van prinses Margaret en Antony Armstrong-Jones was. Nadat ook de kroning van Queen Elizabeth live was uitgezonden, leek het de Britse koninklijke familie een goed idee om de gewone Brit de kans te geven het huwelijk van de prinses te volgen.

Meer dan twintig miljoen kijkers stemden hun zwart-wittoestel op 6 mei 1960 af op het prinselijk huwelijk. Omdat haar vader koning George VI enkele jaren eerder was overleden, was het prins Philip die Margaret mocht weggeven.

 

Prinses Anne en Mark Phillips

Dertien jaar later was het de beurt aan prinses Anne, de oudste dochter van Queen Elizabeth, om naar het altaar van Westminster Abbey te schrijden voor het oog van verschillende camera’s. De televisie had intussen al bij de meeste huishoudens een plaats opgeëist en omdat woensdag 14 november 1983 werd uitgeroepen tot een feestdag, zagen ongeveer 500 miljoen kijkers hoe de dochter van Queen Elizabeth haar jawoord gaf aan kapitein Mark Phillips.

 

Prins Charles en Diana Spencer

Op woensdag 29 juli in 1981, hartje zomer, kon de wereld toekijken hoe kroonprins Charles met Lady Diana Spencer huwde in St. Paul’s Cathedral. Omdat de gastenlijst zo indrukwekkend was, moest worden uitgeweken naar de grootste kerk van Londen.

De schuchtere Diana had toen al heel wat fans, en ondanks het mooie zomerweer zaten toch 750 miljoen kijkers die woensdag aan hun televisietoestel gekluisterd, de best bekeken live-uitzending ooit. Al hadden de Britten ook een vrije dag gekregen om het huwelijk te vieren. Zij zagen hoe de 20-jarige Diana er drie minuten overdeed om aan de arm van haar vader, en met een sleep van 7,62 meter lang, om tot aan het altaar te wandelen.

 

Prins Andrew en Sarah Ferguson

Ook prins Andrew en Sarah Ferguson kozen vijf jaar later voor een trouwpartij in hoogzomer, op woensdag 23 juli 1986. Het hele gebeuren vond opnieuw plaats in Westminster Abbey, en 500 miljoen kijkers zagen hoe Fergie de kerk binnenwandelde met een bloemenkrans op het hoofd en weer buitenwandelde met een tiara, die speciaal voor haar was ontworpen en tijdens de ceremonie de hele tijd onder de krans verstopt zat.

Heel wat Britten moesten het gebeuren deze keer echter volgen op de werkvloer, want in tegenstelling tot het huwelijk van zijn oudere broer en zus werd de huwelijksdag van prins Andrew geen feestdag.

 

Prins Edward en Sophie Rhys-Jones

De jongste zoon van Queen Elizabeth, prins Edward, stapte op zaterdag 19 juni 1999 in het huwelijksbootje met Sophie Rhys-Jones, maar koos in tegenstelling tot zijn broers en zus voor een minder groots huwelijk. Al kon ook hij niet ontsnappen aan de camera’s. Dit huwelijk werd gevolgd door 200 miljoen kijkers, al moeten wij u deze beelden schuldig blijven. Net als prins Harry en Meghan Markle koos het koppel St. George’s Chapel in Windsor als locatie voor hun huwelijksceremonie.

 

Prins William en Kate Middleton

Het huwelijk dat nog het verst in ieders geheugen ligt, is dat van prins William en Kate Middleton op 29 april 2011. Het huwelijk vond plaats op een vrijdag en de Britse bevolking kreeg opnieuw een dag vrijaf. Dankzij livestreams allerhande zagen minstens twee miljard kijkers verspreid over 180 landen hoe Waitey-Katey in Westminster Abbey een ring rond haar vinger kreeg geschoven (en maakte de wereld kennis met haar zus Pippa).