Premier noemt uitspraken ambassadrice 'choquerend'
Charles Michel Foto: blg

Premier Charles Michel (MR) roept op tot een internationaal onderzoek naar de dodelijke protesten aan de grens tussen Gaza en Israël. Daar vielen gisteren meer dan 50 doden.

Bij protesten aan de Israëlische grens met Gaza schoot het Israëlische leger gisteren met scherp op betogers. Daarbij kwamen volgens de Palestijnse hulpdiensten zeker 59 mensen om, onder wie ook een baby.

 

'Dit is een drama, het geweld is onaanvaardbaar', aldus premier Charles Michel, die op Radio 1 een internationaal onderzoek vraagt. 'Een neutraal en onafhankelijke onderzoek zou een kans zijn om duidelijkheid te scheppen wie verantwoordelijk is. Ook op internationaal niveau is straffeloosheid geen optie. Dat geldt voor beide kampen.' Dat de Israëlische ambassadrice in België Simona Frankel de 55 doden allemaal terroristen noemt - ook de kinderen - vindt Michel 'choquerende uitspraken'. 

Bourgeois: 'Ook Hamas totaal onverantwoordelijk'

Het bloedbad aan de grens tussen Gaza en Israël ‘schokt elk weldenkend mens’, reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois vanuit Vietnam, waar hij een economische missie leidt. ‘Hamas handelt totaal onverantwoordelijk door mensen massaal de grens over te sturen, in volle bewustzijn dat dit door Israël beantwoord zal worden met een harde reactie. Maar ook het neerschieten van ongewapende protestvoerders door het Israëlische leger is', volgens Bourgeois, 'buiten alle proportie en totaal onaanvaardbaar.’

Bourgeois vindt het de hoogste tijd voor een duurzame en vreedzame oplossing waarbij Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en waarbij Israël akkoord gaat met een tweestatenoplossing. De minister-president roept de Europese Unie op om een actieve bemiddelende rol op te nemen om tot een tweestatenoplossing en een gedeelde hoofdstad te komen.

Reynders: 'EU moet ingrijpen'

'Het geweld is onaanvaardbaar', reageert ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op Bel RTL. 'Israël heeft burgers geviseerd. Het moet de mensenrechten respecteren.' Ook Hamas is volgens Reynders echter schuldig, door duizenden mensen naar de grens gestuurd te hebben.

'We zijn steeds verder verwijderd van een oplossing in het Midden-Oosten. Het is tijd dat Europa een rol speelt', zegt Reynders, die net als Bourgeois pleit voor een tweestatenoplossing. 'Het heeft geen enkele zin om unilaterale acties te ondernemen zoals de Verenigde Staten gedaan hebben (met de opening van de ambassade in Jeruzalem, red.).'