Nog geen premier in Italië
Luigi Di Maio. Foto: AP

In tegenstelling tot wat werd verwacht, zullen we vandaag de naam van de nieuwe premier in Italië nog niet kennen.

De Italiaanse anti-establishmentpartij MS5 - of Vijfsterrenbeweging - heeft president Sergio Mattarella enkele dagen extra gevraagd om een regering te vormen met de rechtse Lega, zo heeft haar leider Luigi Di Maio bekendgemaakt.

‘Wij hebben de president enkele dagen extra gevraagd om onze gesprekken goed af te ronden, opdat wij ons land een regering van veranderingen kunnen geven’, zei Di Maio na zijn gesprek met de president.

'De komende dagen zullen fundamenteeel zijn om een (coalitie-)akkoord te kunnen afsluiten', aldus nog Di Maio. 'Gezien wij bezig zijn neer te schrijven wat het programma van de regering voor de volgende vijf jaar zal zijn, is het belangrijk dit zo goed mogelijk af te werken. Daarom hebben wij enkele dagen meer gevraagd.'

Gisteravond hadden Luigi di Maio van de Vijfsterrenbeweging en Matteo Salvini van de Lega na een weekend intens onderhandelen een akkoord bereikt over een nieuwe regering. Althans, er werd bericht dat ze het eens waren geraakt over een premier. Een naam werd niet bekendgemaakt. Die zouden ze vandaag voorstellen aan president Sergio Mattarella, maar dat is dus niet gebeurd.

De president had de twee leiders tot zondagavond de tijd gegeven om eruit te komen, zo niet zou hij ingrijpen. De Italiaanse president is een erg koele minnaar van de twee partijen, die hij veel te eurokritisch vindt. Hij waarschuwde hen dit weekend opnieuw dat de grondwet hem het laatste woord geeft over de benoeming van de premier. Hij is niet verplicht de kandidaat te accepteren die de twee partijen voorstellen.

Wie de premier zou worden, bleek lang het grootste struikelblok. Waarnemers gokken op een onbekende technocraat.