Big Short-ster: ‘Deutsche Bank is een probleembank’
Foto: Bloomberg via Getty Images

Steve Eisman, bekend van de met een Oscar bekroonde film ‘The Big Short’, heeft als speculant een nieuw doelwit in het vizier: Deutsche Bank.

In de ‘The Big Short’ speelt Steve Carell een boos buitenbeentje op Wall Street, dat de grote financiële crash van 2007-2008 voorspelt en daar ook enorm van profiteert. Hij ziet dat rommelkredieten de beste kredietbeoordeling (AAA) krijgen, hoewel ze in feite waardeloos zijn. En hij zet miljarden in tegen de banken die ze uitschrijven.

Niet genoeg winst

In het echte leven heet hij Steve Eisman. Hij werkt nog altijd in Wall Street en hij speculeert nog altijd met aandelen waarvan hij verwacht dat ze razendsnel zullen zakken. En hoewel hij normaal niks lost over die aandelen - tenzij je een miljoen dollar hebt dat hij voor je kan beheren - klapte hij vandaag op Bloomberg TV even uit de biecht.

Eén van zijn nieuwe doelwitten? Deutsche Bank. Een Europese ‘probleembank’ die er volgens Eisman veel slechter aan toe is dan de huidige aandelenkoers doet geloven. ‘Deutsche bank heeft echte problemen met zijn winstgevendheid. Ze hebben daar lange tijd niets geïnvesteerd in nieuwe technologie en ze zijn waarschijnlijk ondergekapitaliseerd’.

Vers kapitaal?

Volgens Eisman zal Deutsche Bank ‘volgend jaar waarschijnlijk opnieuw vers kapitaal moeten ophalen’. Zijn conclusie is dan ook keihard. ‘Deutsche Bank is een probleembank. Ik denk dat de bank dramatisch zal moeten inkrimpen om te overleven’.

Van Eisman - die sinds enkele jaren nu ook echt zijn eigen exclusieve bedrijf heeft binnen Neuberger Berman, een grote firma in Wall Street - is overigens al langer bekend dat hij nu vooral zijn pijlen richt op Europese banken. ‘Jullie zijn de klos. Europa is altijd de klos’, zei hij daarover twee jaar geleden nog in de krant (DS 26 november 2016).

Niet zo boos

In datzelfde interview vertelde Eisman toen dat hij een paar opnames van de film heeft bijgewoond, waarbij hij Carell en de andere acteurs (Brad Pitt en Christian Bale speelden er ook in mee, red) advies en tips heeft gegeven. ‘Toen ik de film zag, vond ik hem geweldig en Steve Carell speelde het fantastisch. Maar ik dacht wel: hé, zo boos was ik niet’.