Telefoniste die stervende vrouw uitlachte legt schuld bij hoge werkdruk
Naomi Musenga Foto: AFP

De telefoniste die de noodoproep van een stervende vrouw aan de hulpdiensten weglachte, heeft in een interview met de Franse televisie de schuld bij de hoge werkdruk gelegd.

Eind vorig jaar belde Naomi Musenga (22) naar de Franse hulpdiensten met klachten over heel erge buikpijn. Haar oproep werd echter niet serieus genomen. ‘U zult zeker ooit sterven, zoals iedereen, OK?’, reageerde de telefoniste schamper. Dezelfde dag nog stierf Musenga aan acuut orgaanfalen.

‘We werken voortdurend onder extreem stresserende omstandigheden. Ik hang soms twee tot drie uren lang onafgebroken aan de telefoon, zonder tijd om ook maar even recht te staan. De vraag is torenhoog’, zei de telefoniste, die anoniem wil blijven, zondag tegen de Franse televisiezender M6.

Gevraagd of ze spijt had van haar reactie, gaf de vrouw toe dat haar reactie ‘ongepast was’.

Ze voegde eraan toe dat, sinds het nieuws over de dood van Musenga naar buiten is gekomen, collega’s van haar bedreigingen hebben ontvangen. Haar advocaat benadrukt intussen dat zijn cliënte gemiddeld gesproken tweeduizend oproepen per dag afhandelt. ‘Wanneer iemand belt en zegt dat die buikpijn heeft, dan is het normaal te denken dat er niet meteen sprake is van een noodgeval’, zegt hij.

Onderzoek geopend

Volgens het Franse televisiestation BFMTV erkennen de familieleden van Musenga de slechte werkomstandigheden bij de hulpdiensten, en zeggen zij niet dat de telefoniste schuldig is.

De Franse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar het voorval. In afwachting van de resultaten is de telefoniste geschorst.