VUB verdedigt lezing Theo Francken
Theo Francken Foto: ISOPIX

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geeft morgen een lezing aan de VUB. Een jaar geleden werd zijn lezing afgeschaft uit veiligheidsoverwegingen, maar nu roept de rector studenten en personeelsleden op om de vrijheid van meningsuiting te vrijwaren.

Francken komt op uitnodiging van het Liberaal Vlaams Studenten Verbond en Jong-NVA voor de tweede keer naar de VUB. Vorig jaar werd al eens geprobeerd de staatssecretaris naar de VUB te halen, maar toen blokkeerden demonstranten, de meesten van buiten de VUB, de aula waar de lezing zou plaatsvinden.

De VUB wil een herhaling van die feiten vermijden en benadrukt dat er wederzijds respect en ruimte voor woord en wederwoord moet zijn, op basis van feiten en argumenten.

‘Onder druk gezet’

VUB-rector Caroline Pauwels laat weten dat het geen gemakkelijke beslissing was om de lezing te laten plaatsvinden. Ze geeft aan dat ze zich vaak onder druk gezet voelt om een debat aan de universiteit niet te laten doorgaan, maar dat ze vrije meningsuiting het allerbelangrijkste vindt.

‘De gemakkelijkste manier is ingaan op de vragen om debatten niet te laten doorgaan. Controverses uit de weg gaan. Ni vu, ni connu. Ik beken dat die vragen mij soms ‘s nachts het slapen beletten, maar ik probeer vast te houden aan een voor mij heldere lijn: het garanderen en respecteren van het open debat en van het vrije denken’, aldus Pauwels.

Ze zal zelf ook aanwezig zijn op de lezing. ‘De universiteiten moeten hun rol als vrijplaats vrijwaren. Wanneer universiteiten de vrijheid van mening en debat zelf niet verdedigen, wie zal de universiteiten dan verdedigen wanneer hen het zwijgen wordt opgelegd?’

Vreedzame confrontatie

Toch zal de VUB protesten tegen de lezing niet verbieden. ‘De VUB wil ervoor zorgen dat de confrontatie van ideeën op een vreedzame en waardige manier kan plaatsvinden. Protesteren tegen de komst van Francken mag, maar zonder het goede verloop van de lezing in het gedrang te brengen’, klinkt het in een persbericht.

De VUB zal maatregelen treffen zodat alle partijen hun mening kunnen uiten. ‘Elkaar het spreken beletten, komt voor de VUB neer op een belemmering van vrij onderzoek, het basisbeginsel van de universiteit’, aldus de VUB.

De lezing van staatssecretaris Francken vindt plaats op dinsdag 15 mei om 16 uur in Aula Q op de campus van de Vrije Universiteit Brussel.