Witte Huis: 'Hoge dodentol in Gaza enkel en alleen de schuld van Hamas'
Foto: Photo News
Met meer dan vijftig doden en duizenden gewonden was het maandag de bloedigste dag in de Gazastrook sinds 2014. De internationale gemeenschap reageert bezorgd, maar het Witte Huis wijst Hamas als de enige schuldige aan.

Tienduizenden inwoners van Gaza trokken maandag naar de grens met Israël om er te protesteren, op de dag dat de Verenigde Staten officieel hun ambassade in Jeruzalem openden. Daarop begonnen Israëlische soldaten hen onder vuur te nemen. Er werd massaal traangas afgevuurd, met scherp geschoten en er volgde een luchtaanval op wat het Israëlische leger 'vijf terroristische doelwitten in een militair trainingskamp van Hamas' noemde.

Volgens de Palestijnse hulpdiensten kwamen daarbij minstens 58 betogers om, van wie zes kinderen. Zeker 2.400 anderen raakten gewond. 'De verantwoordelijkheid voor die tragische dodentol ligt enkel en alleen bij Hamas', zei Raj Shah, woordvoerder van het Witte Huis, maandagavond op een persconferentie. 'De radicale islamitische beweging heeft op cynische wijze van de situatie misbruik gemaakt om propaganda te voeren.'

Terwijl onder meer de Europese Unie, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk allen hun bezorgdheid uitten, en Israël én de Palestijnen opriepen 'terughoudendheid' aan de dag te brengen, weigert het Witte Huis zich achter die oproep te scharen. 'Het is niet nodig Israël tot terughoudendheid op te roepen, aangezien Hamas de volle verantwoordelijkheid draagt', vervolgde Shah.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dan weer dat zijn land enkel de eigen landsgrenzen verdedigt.

'VS niet langer bemiddelaar'

President Trump stuurde eerder op de dag een videoboodschap de wereld in naar aanleiding van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarin drukt hij 'de wens om vrede' in de regio uit.

 

In de regio wordt echter furieus gereageerd op de beslissing van Trump de Amerikaanse ambassade te verhuizen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas spreekt van een 'bloedbad' en heeft voor dinsdag opgeroepen tot drie dagen van rouw en een algemene staking. 'De Verenigde Staten zijn niet langer een bemiddelaar in het Midden-Oosten', zei hij. 'De ambassade is een nieuwe vooruitgeschoven post van kolonisatie'.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde het optreden van Israël in de Gazastrook maandagavond een genocide. 'Wat Israël doet, is genocide. Van welke zijde het ook moge komen, van Amerika of Israël, ik vervloek dit humanitair drama, deze genocide', zei Erdogan aan het door de overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Anadolu. Erdogan kondigde drie dagen rouw af voor de maandag omgebrachte Palestijnen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei maandag 'bijzonder ongerust' te zijn over de escalatie van het geweld in de Gazastrook.

Dialoog

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) riep de strijdende partijen maandag op om 'elk disproportioneel gebruik van geweld te voorkomen en de dialoog voor een duurzame oplossing zo snel mogelijk op te starten'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig