België op tweede plaats in ranking holebirechten
Een themabeeld van de Belgian Gay Pride in Brussel. Foto: BELGA

Vorig jaar was België nog gezakt van de tweede naar de vierde plaats, nu stijgt ons land opnieuw in de ranking van holebirechten. De organisatie ILGA-Europe verwijst daarbij vooral naar de nieuwe genderwetgeving, maar ook naar het getuigenis van model Hanne Gaby Odiele over interseksualiteit.

België zakte vorig jaar in de ranking, omdat er geen nieuw nationaal actieplan voor holebirechten was, en omdat de nieuwe transgenderwet nog gestemd moest worden. Sinds 1 januari is die wet van kracht, en daarvoor werd ons land beloond door ILGA-Europe, de Europese koepelbeweging voor alle LGBTI-verenigingen (Een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay (homoseksuele man of vrouw), biseksueel, transseksueel en interseksueel).

Volgens de nieuwe transgenderwet zijn er geen medische voorwaarden meer als iemand een officiële geslachtswijziging wil. De medische procedure wordt een administratieve.

De nieuwe wet maakt het ook mogelijk dat jongeren vanaf twaalf jaar hun voornaam veranderen. ILGA-Europe prijst deze veranderingen, maar zegt dat er nog werk aan de winkel is. Zo moeten transgenders bijvoorbeeld hun wens om hun identiteit te veranderen drie maanden na aanvraag vernieuwen.

Daarnaast vermeldt het rapport ook dat de discriminatie op basis van seksuele voorkeur opnieuw toeneemt. ‘Het is een werk van lange adem’, reageert Tiziana Rizzo, woordvoerster van Zuhal Demir, staatssecretaris voor Gelijke Kansen (N-VA). ‘Wij zijn nog steeds niet de besten van de klas, we zullen kijken waar Malta, de nummer één op de ranking, het beter doet.’

Rizzo voegt er ook nog aan toe dat het nieuwe actieplan van staatssecretaris Zuhal Demir pas vorige week bekendgemaakt werd, en dus niet meetelde in de ranking. ‘Maar misschien schept dat perspectieven voor volgend jaar?’

 

 

Interseksualiteit

ILGA-Europe vermeldt ook het verhaal van het Belgische model Hanne Gaby Odiele. Zij getuigde over haar interseksualiteit: bij haar geboorte had ze zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken. Ze onderging twee operaties, maar de buitenwereld wist daar lang niets van. 

‘Veel mensen hebben de term interseksualiteit pas leren kennen toen ik naar buiten kwam met mijn verhaal. Dat komt omdat kinderen in onze situatie wordt geadviseerd om te zwijgen’, vertelde het Belgische topmodel in een interview met The Guardian.

Haar getuigenis leverde haar zelfs een plaats op in de lijst van vijfhonderd meest invloedrijke mensen in de modewereld, bij Business of Fashion.