De Verenigde Staten van Amerika hebben maandagmiddag hun nieuwe ambassade in Jeruzalem voor geopend verklaard. Bij de protesten tegen die opening vielen al tientallen doden.

Bij de openingsceremonie zijn een achthonderdtal gasten aanwezig, waaronder Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner. President Trump is dus niet zelf aanwezig, maar er werd wel een toespraak van hem afgespeeld. Daarin zei hij dat de Verenigde Staten zich 'volledig zullen blijven inzetten voor duurzame vrede' tussen Israël en Palestina. Ook in een videoboodschap benadrukte hij die wens.

Turkije en Egypte hebben maandag echter forse kritiek geuit op Trumps belissing. Volgens Turkije heeft het Amerikaanse besluit 'het Israëlische leger aangemoedigd een bloedbad aan te richten onder vreedzame Palestijne demonstranten'. Egypte waarschuwde Israël vandaag dan weer voor 'vergeldingsmaatregelen' als het met scherp blijft schieten.

'Emotionele dag'

Vlak na de opening van de diplomatieke vertegenwoordiging sprak de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu van ‘een grote dag voor Jeruzalem en Israël'. 'Deze dag zal nog generaties lang gegraveerd blijven in ons collectief geheugen', zei Netanyahu, die Trump bedankte voor de moed om de ambassade te hervestigen. 'Jeruzalem is voor eeuwig de ondeelbare hoofdstad van Israël', besloot hij.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in december aan dat hij de Amerikaanse ambassade in Israël zou verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. De Palestijnen protesteren hevig tegen die hervestiging, daarbij vielen aan de grens bij Gaza alleen vandaag al minstens 41 slachtoffers. Zij zien het in 1967 door Israël veroverde oostelijk deel van Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige, eigen staat.

Dinsdag viert Israël bovendien zijn zeventigjarige bestaan. Maar de Palestijnen herdenken dan de ‘Nakba’ of ‘catastrofe’, de dag in 1948 waarop honderdduizenden uit hun dorpen en huizen wegvluchtten of werden verjaagd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in