Jinnih Beels: ‘Niet omdat rechtbank vindt dat agent niets fout deed, dat Mechelaars dat ook vinden’
Jinnih Beels. Foto: BELGA

Hoofdinspecteur Bert V.L., het hele politiekorps en het stadsbestuur van Mechelen moeten een signaal geven dat de politie er voor iedereen is. Dat heeft Jinnih Beels gezegd, nadat V.L. werd vrijgesproken voor een omstreden foto die hij van haar verspreidde. Burgemeester Bart Somers maakte bekend dat een tuchtonderzoek werd opgestart.

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft hoofdinspecteur Bert V.L. van de politiezone Mechelen-Willebroek vrijgesproken voor het aanzetten tot discriminatie en haat. De man had een fotocollage van voormalig hoofd diversiteit van de Mechelse politie Jinnih Beels verspreid met de tekst ‘En waarom zou ik je een hand geven? Jouw kleur staat me niet aan’. Er was twijfel over de intentie van de man, waardoor de rechtbank juridisch geen grond had tot een veroordeling.

Meester Frédéric Thiebaut, advocaat van Bert V.L., reageert opgelucht op het vonnis. ‘We zijn blij dat we dit na meer dan een jaar achter ons kunnen laten. We moeten wel nog rekening houden met mogelijk hoger beroep van het parket of de burgerlijke partij. De foto maken was een fout maar er zijn verschillende interpretaties van zijn intentie mogelijk. We wachten nu de tuchtoverheid af maar hopen dat zij zal terugkomen op enkele boude uitspraken die werden gedaan.’

Jinnih Beels neemt via Twitter akte van de uitspraak. ‘Maar het is niet omdat de rechtbank vindt dat de hoofdinspecteur niet in de fout is gegaan, dat de rest van de samenleving in Mechelen die mening deelt’, aldus Beels tegenover VRT Nws. ‘Dit ging ook niet alleen over mij. Veel mensen voelden zich hierdoor gekwetst. Ik hoop dat alle betrokkenen een duidelijk signaal geven dat de politie in Mechelen er voor iedereen is. Want anders gaan mensen misschien het vertrouwen in de politie verliezen, en dat kan niet de bedoeling zijn.’

 

 

Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) laat weten de uitspraak van de rechter te respecteren. ‘We gaan het vonnis grondig bestuderen en afwachten of het parket in beroep gaat. De rechter is heel scherp voor de hoofdinspecteur en deelt onze mening, dit verhaal krijgt zeker nog een tuchtrechterlijke staart want onze deontologie is enorm belangrijk voor het korps.’ De agent die inmiddels meer dan een jaar geschorst is, kan dus alsnog ontslagen worden.