Stookolie kwart duurder dan jaar geleden
Foto: Photo News

De prijs voor stookolie klimt morgen naar zijn hoogste peil van het jaar. Voor een volle tank mazout betaalt u honderden euro’s meer dan een jaar geleden.

De prijs voor stookolie bedraagt vanaf morgen 0,7001 euro per liter voor een aankoop van 2.000 liter of meer, terwijl hij verleden week nog op 0,6601 euro per liter stond.

De prijsstijging is vooral het gevolg van de stijgende prijzen voor aardolie van de voorbije weken. Een vat Brent, de referentie voor de prijsbepaling van stookolie in Europa, is vandaag tot boven de 75 dollar geklommen. Een jaar geleden was dat nog minder dan 50 dollar per vat kostte.

267 euro duurder

De klim is al enkele maanden bezig. Eind maart betaalde u voor een levering van 2.000 liter maximaal 1.190,20 euro. Als u vandaag stookolie bestelt, wordt er u 164,80 euro meer aangerekend, berekende de gespecialiseerde website Mazoutonline.be.

Het verschil is nog groter als we gaan vergelijken met een jaar geleden, toen een bestelling van 2.000 liter 1.087,60 euro kostte, of 267,40 euro minder dan vandaag. Dat betekent dat de prijs voor stookolie in een jaar tijd met nagenoeg een kwart is gestegen.

Eén Belg op de vier

Bij naar schatting 1,7 miljoen Belgische gezinnen zou de centrale verwarming draaien op stookolie. Wat neerkomt op één Belg op de vier. Dat is minder dan het aantal Belgische gezinnen dat verwarmt op aardgas (2,2 miljoen), maar nog altijd veel meer dan alternatieven, zoals een kachel op pellets of een warmtepomp op elektriciteit of gas.