Ook Madrid legt Airbnb aan banden
Foto: Shutterstock
Na onder meer Amsterdam en Barcelona, wil nu ook Madrid paal en perk stellen aan de wildgroei van Airbnb-adressen in het historische stadscentrum. De stad komt daarmee tegemoet aan de verzuchtingen van inwoners die zelf geen betaalbare woonst meer vinden.

In Madrid ligt een nieuw wetsvoorstel op tafel, waardoor zo'n 95 procent van alle Airbnb-logementen in het historische stadscentrum zouden verdwijnen. De Madrileense secretaris voor Stadsplanning, José Manuel Calvo, wil striktere maatregelen opleggen voor het verhuren van kamers en woonsten. De nieuwe wetgeving zal van toepassing zijn in het historische stadscentrum en omvat de wijken Malasaña, Chueca, Sol, La Latina en Lavapiés.

De stad wil verhuurders van volledige gebouwen dezelfde voorwaarden opleggen als hoteluitbaters. Appartementen zullen niet meer dan negentig dagen per jaar verhuurd mogen worden aan toeristen. Bovendien moeten die flats een aparte toegangsdeur hebben. Dat maakt dat bijna alleen nog appartementen op de gelijkvloerse verdieping in aanmerking zullen komen. 

Ook in Valencia en Palma

Madrid is trouwens niet de enige Spaanse stad die Airbnb aan banden wil leggen. In Valencia willen ze verbieden dat de appartementen met het beste uitzicht aan toeristen worden verhuurd. Alleen logementen op de gelijkvloerse en eerste verdieping zouden nog verhuurd kunnen worden. In Palma, de hoofdstad van Mallorca, worden dan weer alle ongeregistreerde adressen van Airbnb gebannen. Ook in Barcelona wordt jacht gemaakt op illegale Airbnb's.