Doodrijder Saar krijgt zes maanden cel na nieuw ongeval met vluchtmisdrijf
Foto: Kurt

Miguel V., de man die in 2015 de 15-jarige Saar Gevaert doodreed in het West-Vlaamse Gits, is opnieuw voor de rechter gekomen, opnieuw na een ongeval met vluchtmisdrijf. Hij kreeg zes maanden cel, 8.240 euro boete en een rijverbod van vijf jaar bovenop zijn eerdere straf voor de dood van Saar.

Het 'nieuwe' ongeval dateert van 10 november 2017. V. reed toen, ondanks zijn belofte nooit meer achter het stuur te kruipen, onder invloed van alcohol met de wagen van zijn vriendin en ging uit de bocht. Er was enkel materiële schade, maar toen een omstaander een ambulance wou bellen, nam V. de benen en hield zich twee dagen schuil in Antwerpen.

Zijn advocaat pleitte eerder al dat V. die dag ‘in de wagen is gekropen om er een eind aan te maken, maar zelfs daar slaagt hij niet in’. Hij noemde het ongeval ‘de daden van een zeer wanhopige man, op het dieptepunt van zijn bestaan’, maar de rechtbank volgde hem daar niet in. Het Openbaar Ministerie tilde zeer zwaar aan de feiten, omdat de man al zijn beloftes verbroken had. Op zijn eerdere proces, voor de dood van Saar, had hij in tranen plechtig beloofd nooit meer achter het stuur te kruipen en nooit meer een druppel alcohol aan te raken.

De rechter was streng omdat V. opnieuw gevlucht was. ‘Ik wist niet meer waarin of waaruit, dan doe je dingen die je normaal niet doet. Ik was mezelf niet, die dag’, zei V. eerder al over zijn daden. ‘Gemakkelijk gezegd’, vond de rechter toen. Ook de ouders van Saar konden het zelfbeklag van V. niet waarderen. ‘‘Hij is alles kwijt, zegt hij? Wij zijn wel onze dochter kwijt’, klonk het toen.

Strenge straf

V. werd maandag veroordeeld tot 6 maanden effectieve celstraf, 8.000 euro boete en een rijverbod van 5 jaar. V. was niet aanwezig in de rechtbank. Het is niet duidelijk of hij nu naar de gevangenis moet. Voor de dood van Saar kreeg hij al 3 jaar en 2 maanden voorwaardelijk. Een probatiecommissie zal moeten beslissen of hij nu effectief naar de gevangenis moet.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be