Belgische kok grijpt naast titel ‘beste jonge chef ter wereld’
Chastro en zijn mentor, driesterrenchef Peter Goossens Foto: Jan Bartelsman / S.Pellegrino

Niet de Belgische kok Frederic Chastro, maar de Japanner Yasuhiro Fujio werd zondagavond in Milaan ‘San Pellegrino Young Chef 2018’. Tijdens de finale maakte hij een gerecht met ayu, een zoete riviervis die te vinden is in Japan.

Toch een domper voor Frederic Chastro en zijn mentor Peter Goossens toen bleek dat niet de Belg, maar wel de Japanner Yasuhiro Fujio zich een jaar lang de beste jonge chef ter wereld mag noemen. Hij kwam als beste uit de bus in de finale met de 21 laureaten van de regionale competities.

Zij werden beoordeeld door een internationale jury, de ‘zeven wijzen’ genaamd. Het ging om Virgilio Martínez (Peru), Margarita Forés (Filipijnen), Brett Graham (Verenigd Koninkrijk), Annie Féolde (Italië), Dominique Crenn (VS), Anna Roš (Slovenië) en Paul Pairet (China).

Bij het proeven van de gerechten letten zij op vijf zaken: ingrediënten, vaardigheid, genialiteit, esthetiek en overbrengen van een boodschap. De deelnemers aan deze derde editie moesten jonger zijn dan dertig jaar en minstens een jaar aan de slag zijn als chef-kok, souschef of chef de partie.

Vier nationaliteiten

Zijn gerecht met Belgisch konijn kon de jury dan misschien wel niet overtuigen om hen de titel te gunnen, maar Chastro kan terugkijken op een mooi parcours. De chef-kok met Frans-Colombiaanse roots opende vorig jaar samen met zijn Belgisch-Griekse vriendin Adriana Zafiris een eigen restaurant in Antwerpen, Sõma. Daar brengt hij een klassieke keuken met ingrediënten die hun oorsprong vinden bij de vier verschillende nationaliteiten van het duo.

Het kon alvast onze culinaire recensent bekoren. ‘Ik kom buiten met het hartverwarmende gevoel dat er nog jonge mensen zijn die met hart en ziel gaan voor dit vak. En voor ons culinaire geluk’, schreef Bruno Vanspauwen na zijn bezoek aan Sõma.