Trump maakt U-bocht over Chinese ZTE
Foto: AFP

De Amerikaanse president geeft de Chinese telecomreus een tweede kans, omdat een handelsblokkade ‘te veel jobs in gevaar’ brengt. Het is de tweede U-bocht in één maand tijd.

De Verenigde Staten legden in april een zevenjarig handelsverbod met ZTE op, omdat het Chinese bedrijf producten leverde aan Iran en Noord-Korea en daarmee de sancties van de VS omzeilde. ZTE betaalde al een boete voor het ontwijken van dat embargo, maar legde de betrokken medewerkers geen disciplinaire maatregelen op en schond de voorwaarden die daarmee gepaard gingen, waardoor een exportverbod volgde.

Afhankelijk van VS

Door de Amerikaanse blokkade is ZTE - in België hofleverancier van Telenet voor netwerkapparatuur - ernstig in de problemen geraakt. ZTE is voor een groot deel afhankelijk van Amerikaanse leveranciers. Zo levert Qualcomm microprocessoren aan het Chinese bedrijf en gebruikt de smartphonereus het besturingssysteem Android van Google.

De gevolgen van het handelsverbod zijn dan ook niet min. Vorige week werd niet enkel de beursnotering van ZTE in Hongkong geschorst, maar liet het bedrijf zelfs weten tijdelijk gestopt te zijn met werken. De komende twee weken worden als cruciaal beschouwd voor de overlevingskansen van het bedrijf. En dat is slecht nieuws voor de Chinese economie, want ZTE is één van de grootste spelers in China, met meer dan 80.000 werknemers.

Spionage

De toestand bij ZTE leidde ook tot bijkomende spanningen tussen China en de VS, dat al veel langer bezig is met maatregelen die de invloed van Chinese merken als ZTE en Huawei op de Amerikaanse markt verder moeten beperken. Er wordt al jaren gesproken over mogelijke achterdeurtjes in producten van deze merken, die de Chinese overheid zou toelaten om te spioneren op de Amerikaanse overheidsdiensten.

Het is dan ook verrassend dat net de VS nu het bedrijf ter hulp schiet. President Trump tweette zondag dat hij en de Chinese president Xi Jinping werken om ZTE terug aan het werk te krijgen. ‘Te veel banen gaan verloren’, aldus nog president Trump, die er aan toevoegde dat hij zijn Handelsdepartement beval dit snel uit te voeren. Geraamd wordt dat Amerikaanse onderdelen 25 tot 30 procent uitmaken van de onderdelen die ZTE gebruikt.

Tweede U-bocht in één maand

De Financial Times bestempelt de U-bocht van Trump als een ongewone interventie. Want de administratie had het handelsverbod tot nu toe voorgesteld als de uitvoering van een wettelijke procedure, en niet als een politieke beslissing.

Het is overigens de tweede keer in een maand dat het Trump-bestuur sancties tegen een buitenlands bedrijf (deels) terugdraait. Ook in april gebeurde dat met de Russische aluminiumgroep Rusal, nadat dit de aluminiumprijzen de hoogte in joeg