Wetenschappers slaan alarm over pensioenen
Foto: iStock
Een nieuwe studie, verspreid door de Academische Pensioenraad, schetst een ontnuchterend beeld van het Belgische pensioenbeleid.

‘Het maatschappelijke debat over de hervorming van ons pensioensysteem zit muurvast. De eenzijdige positionering van de regering en de verkrampte reactie van de sociale partners hebben het onmogelijk gemaakt’, schrijven pensioenexperts Bea Cantillon (UAntwerpen) en Erik Schokkaert (KU Leuven) in een studie, die verspreid is door de Academische Pensioenraad. Die raad werd opgericht om de minister van Pensioenen wetenschappelijk advies te geven.

Vier jaar geleden bracht de Pensioencommissie, de voorloper van de Pensioenraad, een uitgebreid rapport uit over de pensioenhervorming. Vandaag spreekt uit de nieuwe studie vooral een grote ontgoocheling over dat rapport en over het conflictueuze klimaat tussen de regering en de sociale partners. Net deze week ook gaan de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB opnieuw betogen tegen de pensioenhervormingen van de regering.  

‘Het zal nodig zijn om een reeks van hele fouten en halve leugens te corrigeren’, roepen de auteurs alle partijen tot de orde. Ze dringen erop aan de discussie tot de kern terug te brengen. ‘Soms is er moed nodig om hervormingen door te voeren, als men de solidariteit wil redden’, klinkt het. Daarbij komt het pensioen met punten opnieuw ter sprake. 

Pensioen met punten
Ter opfrissing: dat puntensysteem waarbij men, afhankelijk van de loopbaan, meer of minder punten verdient en al dan niet vroeger met pensioen kan, had het grote sluitstuk moeten worden van de pensioenhervorming. De invoering staat in het regeerakkoord, maar na stevige tegenkanting van de vakbonden nam de regering-Michel gas terug. Twee weken geleden kondigde de minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine (MR), nog aan dat ‘het pensioen met punten niet meer per se deze regeerperiode goedgekeurd hoeft  te worden’.

Onbegrijpelijk, vinden de twee pensioenexperts. En ook de vakbonden krijgen een veeg uit de pan. ‘Het puntensysteem wordt soms voorgesteld als een ingewikkelde techniek om de pensioenen op een verdoken manier naar beneden te halen en de pensioenleeftijd te verlengen. Dat is onzin. Het puntensysteem moet de pensioenen juist rechtvaardiger en doorzichtiger maken.’ 

De experts grijpen ook de patstelling over zware beroepen aan om een lans te breken voor het puntensysteem. Daarbij zouden ze ‘jaarlijks een vaste hoeveelheid bijkomende punten voor zware beroepen’ willen reserveren. 
Bacquelaine reageert vooral tevreden dat de studie de tegenstanders van een pensioen met punten terugfluit. ‘Alle maatregelen die wij al genomen hebben, zijn daar op termijn perfect compatibel mee’, benadrukt zijn woordvoerder.