Mooie opkomst voor twaalfde editie van Antwerpen Proeft
Foto: Kioni Papadopoulos

In Antwerpen is zondagavond het doek gevallen over het vierdaagse culinaire festival ‘Antwerpen Proeft’. De opkomst was volgens de organisatie in overeenstemming met voorbije edities.

Foodies en levensgenieters konden ook tijdens deze twaalfde editie weer smullen van de gerechten van veertig restaurants en culinaire speciaalzaken. Grote publiekslieveling was de allereerste ‘Omelettenbattle’, die volgend jaar zeker een vervolg krijgt.

Op de affiche van Antwerpen Proeft prijkten dit jaar bekende chefs als Jeroen Meus (Würst), Nick Bril (The Jane) en Sofie Dumont. Ook bestellerauteur Pascale Naessens kwam voor het eerst langs, zowel om te signeren als met een aantal zelfgemaakte gerechtjes voor de bezoekers.

De bezoekers konden ook zelf de kookschort ombinden. ‘We hebben dit jaar meer ingezet op doe-activiteiten. Zo was er het ‘baking lab’, waar je met stoomovens zelf rozijnen-, volkoren- en notenbroden kon bakken. Deze activiteit viel zo in de smaak dat we extra sessies moesten voorzien. Ook de ‘grill academy’, waar je de kneepjes van het barbecueën kon leren, was een topper’, zegt organisator Claudia Engelen.

De ‘Omelettenbattles’, waar onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever, tv-presentator Carl Huybrechts en tv-kok Wim Ballieu aan deelnamen, lokten veel toeschouwers. Loïc Van Impe, de tv-kok van de Zevende Dag, kon het snelst een omelet bakken, in 57 seconden. Hij mocht de wisselbeker in de vorm van een gouden ei in ontvangst nemen.

‘We gaan de omelettenbattle vanaf nu elk jaar organiseren. We denken er wel aan om preselecties in te plannen, zoals bij het Eurovisiesongfestival, want er staan nu al veel mensen te popelen om mee te doen’, zegt organisator Ward Ramaekers.

De organisatie is tevreden over de opkomst van deze editie. Verschillende restaurants zaten door hun voorraad heen. Concrete bezoekersaantallen worden niet vrijgegeven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in