Groen licht voor controversiële kabelbaan boven Jeruzalem
Themabeeld Jeruzalem Foto: EDM

De Israëlische regering maakt 43 miljoen euro vrij voor een nieuwe toeristische kabelbaan die West-Jeruzalem en het oosten van de stad met elkaar moet verbinden. Dat heeft de Israëlische minister van Toerisme Yariv Levin zondag aangekondigd.

De nieuwe toeristische kabelbaan wordt voor de Palestijnen als een nieuwe provocatie gezien, omdat ze Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige land zien. De lijn vertrekt in West-Jeruzalem via de Olijfberg naar de Leeuwenport, die het dichtste bij de Klaagmuur in Oost-Jeruzalem ligt. Elk uur zouden er in elke richting 3.000 mensen gebruik van kunnen moeten maken. De kabelbaan wordt 1,4 kilometer lang en zou in 2021 klaar moeten zijn.

‘Dit project zal het aanschijn van Jeruzalem veranderen en toeristen en bezoekers een comfortabele toegang bieden tot de Klaagmuur in de Oude stad’, verklaarde toerismeminister Yariv Levin zondag.

De aankondiging komt er aan de vooravond van de officiële verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. De Verenigde Staten openen op de 70ste verjaardag van Israël de nieuwe ambassade in aanwezigheid van Ivanka Trump.

De Israëlische regering is tevreden met die beslissing van president Trump, maar het zet kwaad bloed bij de Palestijnen. De Palestijnen willen niet dat de ambassade naar Jeruzalem verhuist, omdat ze Oost-Jeruzalem als Palestijns gebied beschouwen.

Naar verwachting zullen de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever maandag massaal de straat opgaan om te protesteren tegen de opening van de Amerikaanse ambassade.

Israël annexeerde Oost-Jeruzalem en de Golan-hoogvlakte na de zesdaagse oorlog in 1967, maar de internationale gemeenschap heeft dat nooit erkend. Voor de joodse staat is Jeruzalem hun onverdeelbare hoofdstad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in