Opvolger Puigdemont waarschijnlijk morgen verkozen
Quim Torra Foto: REUTERS

De Catalaanse kandidaat-minister-president Quim Torra zal morgen naar alle waarschijnlijkheid worden verkozen als nieuwe leider. Vier parlementsleden van de extreemlinkse CUP gaan zich onthouden, waardoor de weg vrij wordt gemaakt voor de verkiezing van Quim Torra.

‘De CUP zal de formatie van een nieuwe regering niet blokkeren, en zal zich onthouden’, zegt de communistische partij in een communiqué. Even daarvoor had de beweging haar militanten geconsulteerd. Daardoor is het zo goed als zeker dat Torra de meerderheid van de stemmen binnenhaalt om de nieuwe minister-president te worden van Catalonië.

Een eerste poging om Torra aan het roer van de regering te krijg mislukte. Tijdens de eerste stemronde moet de kandidaat een tweederdemeerderheid van de parlementsleden achter zich krijgen. Bij de tweede stemronde maandag is een eenvoudige meerderheid voldoende, en tellen de onthoudingen niet mee.

Torra werd door voormalig Catalaans minister-president Puigdemont naar voor geschoven als kandidaat. Zaterdag beloofde Torra dat hij ‘onvermoeibaar zou werken’ voor de Catalaanse onafhankelijkheid en dat hij de terugkeer van Carles Puigdemont, volgens hem de ‘legitieme leider’ zal bespoedigen. Catalonië moet in principe tegen 22 mei een nieuwe regering op de been hebben. Gebeurt dat niet, dan komen er nieuwe verkiezingen.

Torra maakt net als de afgezette minister-president Carles Puigdemont deel uit van JuntsXCat. De 55-jarige politicus is een nieuwkomer in de politiek en verblijft, in tegenstelling tot de vorige kandidaten, niet in ballingschap of in de cel.

Puigdemont nog steeds in Duitsland

Carles Puigdemont verblijft sinds 25 maart in Duitsland, waar hij werd opgepakt op basis van een in Madrid uitgevaardigd aanhoudingsbevel. Hij mocht in afwachting van een eventuele overlevering aan Spanje de gevangenis van Neumünster verlaten.

Hij mag zich vrij bewegen in Duitsland, maar mag het land niet verlaten. Eerder verbleef Puigdemont in België.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in