IJzersterke Yates wint in roze trui, Froome krijgt stevige oplawaai
Foto: BELGA

Rozetruidrager Simon Yates heeft de negende etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. Na 225 kilometer tussen Pesco Sannita en bergmassief Gran Sasso heerste hij op de klim naar Campo Imperatore. Tim Wellens ging mee met de vroege vlucht van de dag, maar aan de voet van de slotklim afhaken. Op de Gran Sasso werd het een strijd tussen de favorieten en daarin toonde rozetruidrager zich de sterkste. Chris Froome moest in de slotkilometers de rest laten rijden en verloor een minuut.

Vooraleer de rustdag van maandag was er eerst nog de Gran Sasso d’Italia. De streep lag vandaag aan Campo Imperatore, midden dit natuurpark in de Apennijnen op 2.135 meter hoogte. De Giro gaf deze finish de titel Montagna Pantani mee, omdat de overleden antiheld er in 1999 een demonstratie opvoerde.

Tim Wellens op avontuur

Er werd meteen vol doorgetrokken in de openingsfase en 14 renners trokken in de aanval. Na Tosh Van der Sande gisteren was er opnieuw een Belg van Lotto Fix All present: deze keer was het Tim Wellens die wel zin had in een avontuur.

Gianluca Brambilla was voorin de best geplaatste renner, op 6’40” van leider Simon Yates, en de Italiaan van Trek - Segafredo zou ook virtueel in het roze rijden bij een maximale voorsprong van iets meer dan acht minuten.

IJzersterke Yates wint in roze trui, Froome krijgt stevige oplawaai

De overige twaalf namen waren Davide Ballerini en Fausto Masnada (allebei Androni), Manuele Boaro en Giovanni Visconti (allebei Bahrain-Merida), Simone Andreetta (Bardiani), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Mikaël Chérel (AG2R), Alex Turrin (Wilier Triestina), Hugh Carthy (Education First-Drapac), Natnael Berhane (Dimension Data) en Maxim Belkov (Katusha-Alpecin).

Comedy capers

Terwijl in het peloton de mannen van Mitchelton-Scott het tempo onderhielden, barstte in de kopgroep de strijd om de bergpunten los. Alhoewel ‘strijd’. Op de eerste klim van Roccaraso, waar Wellens in 2016 de een rit won, reden Berhane en ploeggenoten Masnada en Ballerini weg en er was duidelijk een afspraak gemaakt dat Masnada als eerste over de top moest komen. Alleen: de Italiaan kreeg net voor de top kettingproblemen waarna de twee anderen de remmen dichtknepen en Masnada zelfs over de top moest geduwd worden. Pure comedy capers, die de jury bestrafte door Masnada de 15 bergpunten af te nemen en te geven aan Berhane.

In het peloton hielden de ploegmaats van leider Yates hetzelfde tempo aanhouden van de vluchters, waardoor de kansen op ritwinst voor Wellens en co aanzienlijk stegen. Tot ze bij Astana op dik veertig kilometer ontdekten dat de slotklim spek naar de bek is van kopman Miguel Angel Lopez en de gas volledig opendraaiden. Door het strakke tempo halveerde de Kazachse formatie de voorsprong en mocht Brambilla zijn roze dromen meteen opbergen.

Doodvonnis

En ritwinst? Die leek ook steeds meer uit de handen te glippen van de koplopers door het tempowerk van Astana. Dat beseften ze voorin ook en dus ging daar ook de snelheid omhoog. Daardoor werd de kopgroep serieus gereduceerd. Aan de voet van de slotklim van Gran Sasso ging het ook te snel voor Tim Wellens. Uiteindelijk overleefden zes leiders de tempoversnelling voorin: Visconti, Boaro, Masnada, Chérel, Carthy en Brambilla.

IJzersterke Yates wint in roze trui, Froome krijgt stevige oplawaai

Maar van een goede verstandhouding was er bij het sextet amper sprake. Masnada trok dan maar alleen ten aanval. Boaro ging achter hem aan, maar kwam nooit in het zog van zijn landgenoot. Bovendien maakte hij zo zijn ploegmaat Visconti monddood en daardoor tekende de kopgroep vooral zijn eigen doodvonnis.

Froome en Aru in problemen

Vooral toen ook Mitcheloton-Scott kwam meehelpen in de achtervolging. Op vijf kilometer van de finish, bij aanvang van de steile stroken, hielden ze nog amper anderhalve minuut over. Focussen op de groep met favorieten dus. En daar was de eerste aanval van de verrassende Ciccone op het moment dat podiumkandidaat Fabio Aru als eerste favoriet in problemen kwam. En even later moest ook Froome de rol lossen.

IJzersterke Yates wint in roze trui, Froome krijgt stevige oplawaai

Op anderhalve kilometer van de streep kwamen de verwachte demarrages van Thibaut Pinot en Miguel Angel Lopez, maar niemand was sterk genoeg om weg te rijden. Dan maar met een langgerekte spurt richting de finish. Pozzovivo trok het tempo hoog op en in de steile laatste honderden meters spurtte rozetruidrager Simon Yates soeverein naar de ritzege. Chris Froome kreeg in het slot nog een stevige oplawaai. Aan de finish moest hij een minuut toegeven op ritwinnaar Yates waardoor hij in het klassement nu al op bijna tweeënhalve minuut volgt van zijn landgenoot.

Uitslag:

1) Simon Yates

2) Thibaut Pinot

3) Jhoan Esteban Chaves

4) Domenico Pozzovivo +4”

5) Richard Carapaz +4”

6) Davide Formolo +10”

7) George Bennet +12”

8) Tom Dumoulin + 12”

9) Miguel Angel Lopez +12”

10) Giulio Ciccone +24”

Stand na eerste Giro-week:

1) Simon Yates

2) Jhoan Esteban Chaves + 32”

3) Tom Dumoulin + 38”

4) Thibaut Pinot +45”

5) Domenico Pozzovivo +57”

6) Richard Carapaz +1’20”

7) George Bennet +1’33”

8) Rohan Dennis +2’05”

9) Pello Bilbao +2’05”

10) Michael Woods +2’25”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in