Brit die podium songfestival bestormde was niet aan proefstuk toe
Foto: rr

De act van de Britse zangeres SuRie op het Eurovisiesongfestival zou onopgemerkt voorbij gegaan zijn, ware het niet dat iemand het podium opsprong en de micro overnam. De man is ondertussen geïndentificeerd: het is een rapper die ook naam maakt als politiek activist.

SuRie was ruim anderhalve minuut ver in haar nummer ‘Storm’ toen een man het podium kwam opgelopen. Net voor het begin van het refrein slaagde hij de zaal toe te roepen: ‘Voor de nazi’s van de Britse media: wij eisen vrijheid. Oorlog is geen vrede’.

Britse media hebben de man geïdentificeerd als de rapper Dr ACactivism. Eerder betrad hij ook al ongevraagd het podium tijdens de finale van The Voice en de uitreiking van de Britse National Television Awards. Zijn boodschap daar was dat hij commerciële popmuziek minacht en de media corruptie aanwrijft.

Kort incident

De man werd snel overmeesterd. De zangeres begaf zich ondertussen naar achteren op het podium, en leek wat ontdaan. Na twintig seconden kreeg ze de micro weer in handen, en ging door met zingen. De kijkers kregen slechts een flits te zien, de camera werd meteen overgeschakeld op het publiek.

Doordat de muziek en achtergrondzang wel doorging, viel het voor de meeste toeschouwers niet eens op. De Britse zangeres werd een herkansing aangeboden, maar ging daar niet op in. Ze eindigde op de derde laatste plaats met slechts 48 punten. Of dat zonder het incident veel beter was geweest, is niet te achterhalen.

Beelden gewist

Opvallend is dat de organisatie nu doet alsof het incident niet heeft plaatsgevonden. Wie via het officiële youtubekanaal van het Eurovisiesongfestival de finaleperformance van SuRie opvraagt, krijgt de beelden te zien van de laatste repetitie, waarop de punten van de jury zijn gegeven. De BBC publiceerde echter wel het bewuste fragment. Wie het verschil wil zien: de bestorming vindt plaats na 1 minuut en 40 seconden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in