De Israëlische zangers Netta Barzilia wil haar overwinning op het Eurosongfestival alleen maar aanwenden om jongeren te motiveren zelfbewuster te zijn. ‘Wees gewoon jezelf’. Maar zoals te verwachten krijgt de overwinning van Israël toch ook een politieke dimensie.

‘Als de jonge Netta me had kunnen zien in primetime, was de jonge Netta minder ongelukkig geweest’, zei de 25-jarige zaterdagnacht in Lissabon. ‘En daarover gaat het hier op dit podium.’

Netta realiseerde zich dat ze iets bijzonders kan verwezenlijken: mensen aanzetten om blij te zijn met zichzelf. ‘Ik moet geen boodschap overbrengen, ik moet gewoon mezelf zijn. Ik ben blij met mezelf, wat mijn maat ook moge zijn.’

Ambassadeur

Netta won zaterdag het Eurovisiesongfestival met het door Koreaanse pop beïnvloede lied ‘Toy’. Het is de vierde overwinning van Israël in de geschiedenis van het festival, en dat is in het land stevig gevierd. In de straten van Tel Aviv vierden duizenden mensen tot in de vroege uurtjes de overwinning.

Hoewel Netta zegt ‘geen boodschap’ over te brengen, zien de Israëlische politici haar wel als een echte vertegenwoordiger. ‘Netta, je bent een echte schat. Je hebt de staat Israël veel eer gebracht. Volgend jaar in Jeruzalem!’, zo tweette premier Benjamin Netanyahu, die Netta ook persoonlijk belde om ‘de beste ambassadeur van Israël’ te feliciteren met de zege.

‘Boycot mislukt’

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, leidde uit de overwinning in Lissabon dan weer af dat de internationale boycotbeweging tegen Israël ‘totaal mislukt’ is in het afstraffen van Netta.

Jeruzalem staat dezer dagen onder politieke hoogspanning. Maandag gaat in de stad de nieuwe Amerikaanse ambassade open, het gevolg van een omstreden beslissing van president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Het zet kwaad bloed bij de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat beschouwen.

Tirade tegen Iran

Ook minister van Defensie Avigdor Lieberman liet zich op sociale media meteen inspireren door Netta. Hij gebruikte passages uit ‘Toy’ voor een verbale tirade tegen Iran, dat militair actief is in buurland Syrië.

De Syrische president Bashar al-Assad moet ‘leren uit wat er vandaag is gebeurd’ en de Iraanse ajatollah Ali Chamenei zeggen dat hij ‘niet zijn speelgoed’ is, aldus de minister. Iran heeft ‘in Syrië niets te zoeken’, zo voegde Lieberman eraan toe.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig