IS-familie voerde aanslagen uit op kerken in Indonesië
Foto: EPA-EFE

Bij een reeks explosies in Surabaya, op het Indonesische eiland Java, zijn zondagmorgen zeker 11 doden en 40 gewonden gevallen. Een aan terreurmilitie IS gelinkte organisatie heeft de aanslagen opgeëist. De uitvoerders zouden allemaal leden van dezelfde familie zijn, waaronder zelfs twee kleine meisjes.

De drie explosies gebeurden tijdens de zondagmis, in een tijdspanne van enkele minuten, in Surabaya, de op een na grootste stad van het land op het eiland Java. In totaal zouden drie kerken getroffen zijn.

De eerste explosie vond plaats om 7.30 uur lokale tijd (2.30 uur in België) in de katholieke kerk Santa Maria. De politie vermoedt dat het om een zelfmoordaanslag ging. Op tv waren er beelden te zien van een sterk beschadigde kerk. Korte tijd later was er een explosie in een andere kerk van de pinksterbeweging en in een protestantse kerk.

Terreurgroep IS eiste in een mededeling de verantwoordelijkheid op. Lokale media zegen dat de daders al geïdentificeerd zijn, en allemaal deel uitmaken van dezelfde familie. Het zou gaan om zowel mannen als vrouwen.

Intussen meldde de Indonesische politie dat een gezin van zes mensen, onder wie twee kleine meisjes, verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslagen. Volgens de baas van de nationale politie, Tito Karnavian, had het gezin banden met Jamaah Ansharut Daulah (JAD), een groep die IS steunt. Het gaat om de vader, moeder, twee zonen van 16 en 18 jaar oud en twee dochters van 9 en 12 jaar oud.

Plannen gewijzigd

Volgens een woordvoerder van de inlichtingendienst plande Aman Abdurrahman, een vermoedelijke leider van Jamaah Ansharut Daulah (JAD), al een tijdje aanslagen. Maar eerst zou de politie het doelwit geweest zijn. ‘Ze wilden politiedoelwitten aanvallen op 11 mei, maar omdat de politie voorbereid was, zochten ze andere doelwitten’, zei woordvoerder Wawan Purwanto aan Metro TV.

Tegen Abdurrahman loopt momenteel een proces in Indonesië voor een aanslag in 2016.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in