Israël wint Eurovisiesongfestival
Netta mocht de trofee mee naar huis nemen Foto: rr
Het was spannend tot het eind, maar uiteindelijk wint de Israëlische zangeres Netta het Eurovisiesongfestival met haar feministische strijdlied ‘Toy’.

De 25-jarige Netta scoorde 529 punten. Dat is een grote voorsprong op de nummer twee, zangeres Eleni Foureira uit Cyprus en haar opzwepende nummer 'Fuego' (436 punten). De Oostenrijkse zanger César Sampson vervolledigt het podium met 'Nobody but you' (342 punten).

De overwinning van Netta is dik verdiend: ‘Toy’ is veruit het meest originele nummer van de 26 finalisten. Het lied zit vol verrassende wendingen en combineert een loopstation (een primeur op het Songfestival) met oosterse klanken. Netta had ook een visueel aansprekende act, met gelukspoesjes in het decor en een gimmick met kakelende kippen. 

Maar ‘Toy’ is vooral een potig blijf-van-mijn-lijf-nummer. Met het rechttoe-rechtaan refrein ‘I’m not your toy/ You stupid boy!’ en de empowerende bridge ‘Wonder woman, don’t you ever forget/ You’re divine and he’s about to regret’ ontpopt ‘het zich gegarandeerd tot strijdlied voor de #MeToo-beweging.

Het is de vierde keer dat Israël het Songfestival wint. Precies 20 jaar geleden won Dana International met ‘Diva’. Ook in 1978 en 1979 ging Israël met de eindoverwinning lopen. 

Verschillende meningen

Opvallend: de vakjury’s stemden volledig anders dan het publiek. Bij de muziekkenners scoorden vooral Oostenrijk en Zweden. César Sampson en Benjamin Ingrosso brachten uiterst professionale, maar ook wat afgelikte en zielloze songs. Het publiek ging volledig de andere kant op. Zij vielen massaal voor Israël en Cyprus, die in de pronostieken vooraf in een nek-aan-nek-race verwikkeld waren.

Waylon, de Nederlandse kandidaat, verzamelde 121 punten voor zijn nummer 'Outlaw in 'em' en strandde daarmee op een degelijke zestiende plaats. In de finale gaf de Belgische vakjury 12 punten aan Oostenrijk, 10 aan Nederland, 8 aan Zweden, 7 aan Tsjechië, 6 aan Israël, 5 aan Duitsland, 4 aan Cyprus, 3 aan Frankrijk, 2 aan Albanië en 1 punt aan Spanje. 

Opschudding

Eerder in de finale was er even opschudding toen een man uit het publiek het podium opstormde tijdens de act van het Verenigd Koninkrijk. Hij greep de microfoon uit handen van zangeres SuRie en riep: ‘Nazis of the UK media, we demand freedom’. SuRie kon haar nummer alsnog hervatten. Ze kreeg van de producers de kans om aan het eind opnieuw te zingen, maar weigerde. Uiteindelijk kreeg het Verenigd Koninkrijk 48 punten en eindigde het op de derde laatste plaats.

Portugal, het gastland van deze editie na de overwinning van Salvador Sobral vorig jaar, eindigde laatste in de finale.

Sennek

De resultaten van de halve finales werden ook bekend gemaakt. Sennek eindigde op een 12de plaats met 91 punten. Daardoor viel ze net buiten de eerste tien en greep ze dus naast een plaatsje voor de finale. De vakjury gaf Sennek 71 punten. Maar 'A matter of time' sloeg vooral niet aan bij de kijkers thuis: die gaven Sennek slechts 20 punten.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig