In Parijs heeft een man zaterdagavond verschillende mensen neergestoken met een mes. Er viel volgens de politie één dodelijk slachtoffer. Ook de dader is overleden. Volgens getuigen riep de dader 'Allahu Abar' tijdens de aanval. Terreurgroep IS heeft de aanval opgeëist.

'In dit stadium, op basis van getuigenissen over een dader die 'Allah akbar' riep toen hij voorbijgangers met een mes aanviel, en vanwege zijn werkwijze, hebben we de antiterreurafdeling van het parket van Parijs ingeschakeld", zei aanklager François Molins. Er loopt een onderzoek naar 'moord, en poging tot moord op dragers van het openbaar gezag, in verband met een terroristische onderneming'.

De identiteit van de dader is nog niet bekend. Sommige Franse media melden echter dat het zou gaan om een 20-jarige man, afkomstig uit Tsjetsjenië. Even later meldde het gespecialiseerde SITE Intelligence Group, dat jihadistische propagande bestudeert, dat terreurmilitie IS de vermoedelijke aanslag heeft opgeëist. De opeising zou gebeurd zijn via IS-communicatiekanaal Amaq.De feiten speelden zich af in het tweede arrondissement van Parijs, vlakbij de Opéra. Een man met een mes viel iets voor 9 uur zaterdagavond verschillende mensen aan. Naast het dodelijke slachtoffer vielen er volgens de politie ook vier gewonden, van wie twee er erg aan toe zijn.

De politie meldde aanvankelijk dat de dader overmeesterd was, maar liet later weten dat ook hij is omgekomen. Hij zou door de aanwezige agenten zijn neergeschoten, hij is overleden aan zijn verwondingen.

De Franse president Emmanuel Macron betreurde al dat Frankrijk 'opnieuw de prijs van bloed' betaalt. Hij zei ook dat Frankrijk 'geen duimbreed zou toegeven aan de vijanden van de vrijheid'. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft de aanwezige politieagenten via Twitter al bedankt voor hun 'koelbloedigheid en snelle reactie'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in