Soedanese bruid (19) ter dood veroordeeld na moord op haar man
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Noura Hussein zou op haar 16 uitgehuwelijkt worden. Ze kon drie jaar onder de radar blijven, maar werd door haar ouders toch gedwongen te huwen. Ze vermoordde haar man nadat hij haar verkrachtte en werd ter dood veroordeeld.

Hussein wou als zestienjarige niet trouwen met haar man en vluchtte naar haar tante. Ze wou haar opleiding als leerkracht verder zetten. Nadat haar vader haar na drie jaar vertelde dat haar huwelijk geannuleerd was, keerde ze in april terug naar haar familie die nabij de hoofdstad Khartoum woont. Eens thuis besefte ze dat de voorbereidingen voor haar huwelijk al begonnen waren.

Na de huwelijksceremonie wou Hussein geen seks hebben met haar man. Ze zegt dat hij haar op de zesde dag na het huwelijk verkrachtte, terwijl drie mannelijke familieleden haar in bedwang hielden.

De volgende dag wou haar man Hussein opnieuw verkrachten, maar ze vocht tegen hem en stak hem neer. De man stierf.

Veroordeling

De rechtbank die de zaak behandelt volgt de wetgeving van de Sharia, en veroordeelde haar tot de dood door ophanging. Haar advocaten hebben 15 dagen om in beroep te gaan.

‘Volgens de Sharia wetgeving mag de familie van de man een financiële compensatie vragen, of de doodstraf’, zegt Badr Eldin Salah, een activist van de Afrika Youth Movement. Het verhaal van Noura Hussein heeft een beweging in gang gezet op social media. Onder de noemer #JusticeForNoura vragen mensen van over de hele wereld om Noura vrij te laten.

Verkrachting binnen het huwelijk en kindhuwelijken zijn toegelaten in Soedan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig