Hotelier wordt ambassadeur VS in Europa
Foto: rr
De nieuwe ambassadeur bij de Europese Unie had openlijk kritiek op de manier waarop Trump Amerikaanse moslims bejegende, maar financierde hem in het geheim.

Bijna anderhalf jaar na zijn eedaflegging benoemde president Donald Trump een nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie. Gordon Sondland, een hotelier uit de noordwestelijke staat Oregon, mag gaan bemiddelen over de Iran-deal, de importtarieven op staal en aluminium en andere heikele kwesties die de transatlantische sfeer vertroebelen.

Sondland (60) dankt zijn benoeming, die donderdag bij de Senaat ter bekrachtiging werd ingediend, aan zijn financiële gulheid. Hij schonk het comité dat de inhuldiging van Trump organiseerde, een miljoen dollar. Hij is de oprichter en ceo van Provenance Hotels, een groep van hotels en  restaurants in Portland. Sondland is ook medestichter van de zakenbank Aspen Capital.

Moslim

De krant The Oregonian merkte vorig jaar wel op dat Sondland de schenking niet onder eigen naam deed, maar via bedrijven waarmee hij een band heeft. Enkele maanden voordien had Sondland zich teruggetrokken uit de organisatie van een fundraising voor Trump in ­Seattle, Washington. Dat was nadat  Trump de ouders van een moslim die voor de VS was gesneuveld, had beledigd. 

Sondland nam toen uitdrukkelijk afstand van Trump, verwijzend naar de ervaring van zijn eigen familie in nazi-Duitsland en van de voorzitter van zijn hotelgroep, ‘een Amerikaanse moslim afkomstig  uit Syrië’. Trumps waarden verschillen zo sterk van die van Sondland dat hij diens kandidatuur niet kan steunen, zei een woordvoerster destijds. Dezelfde woordvoerster weigerde enkele maanden later te zeggen waarom hij dan wel bijdroeg aan de financiering van de feestelijke inauguratie van de president.

De hotelier is al jaren actief in de Republikeinse partij en was onder meer fondsenwerver voor  de presidentskandidaten John McCain en Mitt Romney. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in