'Wees waakzaam in het Midden-Oosten'
Foto: AFP
Bij nieuwe confrontaties van Palestijnen met Israëlische soldaten aan de grens van Gaza met Israël zijn vrijdag twee Palestijnen doodgeschoten. Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan voorzichtig te zijn in de regio.

Naast twee doden raakten minstens honderdzeventig andere Palestijnen gewond. Zeven daarvan zouden er heel ernstig aan toezijn, waaronder een zestienjarige jongen die werd beschoten in het aangezicht. 'We raden aan om reizigers in Israël, de Gaza-strook, Jeruzalem en de Westerlijke Jordaanoever verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen', zegt woordvoerder van Buitenlandse Zaken Matthieu Branders aan Radio 1. 'De spanningen kunnen oplopen, het is raadzaam om voorzichtig te zijn en weg te blijven van begotingen en samenscholingen.'

Sinds eind maart betogen duizenden Palestijnen uit Gaza elke vrijdag tegen de oprichting van de staat Israël, dit jaar zeventig jaar geleden. Vrijdag waren er opnieuw vijfduizend betogers. De volgende dagen worden tienduizenden Palestijnen verwacht die zullen samentroepen in het grensgebied.

Nakba

Het hoogtepunt van de protesten valt op 15 mei, de dag die door de Palestijnen nog altijd bekendstaat als de ‘Nakba’ of ‘catastrofe’. Die dag staat symbool voor de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen van hun land toen de staat Israël werd uitgeroepen.

Sinds de start van de protesten op 30 maart zijn al 44 Palestijnen omgekomen en raakten er duizenden gewond. De hulporganisatie 'Save The Children' publiceerde vrijdag een rapport waarin staat dat bij de protesten ook al 700 kinderen gewond raakten, waarvan 250 door geweervuur. 

Buitenproportioneel

Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op Israël, dat volgens hen buitenproportioneel reageert op de protesten. De Israëlische legerleiding reageert daar vrijdag op door te stellen dat het 'de grens van het land bewaakt' en dat 'alle inzet van vuurwapens beantwoordt aan de geldende regels'.

De Standaard-journaliste Ine Roox is momenteel op reportage in Gaza en Israël. Lees in de weekendkrant haar bijdrage 'Iedereen draagt littekens'.