N-VA plaatst vraagtekens bij invoering statiegeld
Foto: BELGA

Coalitiepartner N-VA reageert niet meteen afwijzend op het voorstel van Schauvliege om statiegeld op blikjes te heffen, maar ziet toch vooral praktische bezwaren.

Vandaag stelde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) haar ‘Verpakkingsplan’ voor, waarmee ze de afvalberg wil laten slinken.

Naast hogere boetes voor zwerfvuil en een verbod op plastic zakjes, pleit de minister ook voor statiegeld op blikjes. Een maatregel die vele maatschappelijke voorstanders kent, maar die politiek gevoelig ligt. Open VLD en de N-VA stelden zelfs al hun veto, want ze geloven niet in het systeem. ‘Niet efficiënt genoeg’, luidde het in het verleden.

Maar opvallend: Schauvliege drukt nu toch door, en lijkt haar slag zelfs binnen te halen. ‘Ik ga het voorstel van de minister rustig lezen’, reageert Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA). ‘Op het eerste gezicht zie ik een aantal toegevingen die passen in de visie van de N-VA. Zoals het toelaten van botervlootjes in de blauwe zak. Of ook de producent op zijn verantwoordelijkheid wijzen.’

Die ‘toegevingen’ lijken dus de ideale politieke pasmunt om de deal in de meerderheid rond te krijgen. De besprekingen beginnen volgende week, maar het plan lijkt ministerieel afgeklopt.

Toch werpt de N-VA nog tal van praktische vragen op. In die mate zelfs dat de partij op die manier alsnog haar slag wil thuishalen. ‘Als de blikjes geld waard worden, dan vrees ik voor veel gescheurde blauwe zakken, wat de aanpak van zwerfvuil allerminst ten goede komt’, zegt Vandaele. ‘En wie gaat al die blikjes trouwens terugnemen? Enkel de grote warenhuizen, die het financieel kunnen opbrengen om de benodigde machines aan te kopen? En wat met de kleine kruideniers? Worden die straks overstelpt met afval?’

Blijft ook de vraag: als Schauvliege statiegeld invoert, mogen blikjes dan nog in de blauwe zak? ‘Ik denk van niet’, aldus Vandaele. ‘Maar als de blikjes verdwijnen uit de blauwe zak, dan gaat de sector klagen, want de recyclage van die stoffen leverde tenminste nog iets op. Die bron van inkomsten zal wegvallen.'

Open VLD en de industrie

Open VLD reageert nog niet, maar de partij liet in het verleden al weten geen voorstander te zijn van het statiegeld. Dat ruikt immers iets te veel naar extra taksen.

En dat is precies de nagel waar de industrie op hamert. 'Nog eens taksen, terwijl we al een half miljard euro per jaar aan heffingen en taksen op verpakkingen betalen. Dit gaat ten koste van onze competitiviteit', luidt de kritiek. De producenten en de winkeliers vragen dat de minister in dialoog gaat. Ze bepleiten een verpakkingsbeleid waarbij wordt ingezet op handhaving (boetes voor sluikstorten) en infrastructuur: extra vuilnisbakken op die plaatsen waar veel zwerfvuil te vinden is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in