Unicef luidt noodklok: ‘400.000 Congolese kinderen dreigen te sterven door ondervoeding’
Een vader waakt bij zijn ondervoede kind in Kasai Foto: AFP

In de Congolese regio Kasai zijn minstens de helft van alle kinderen jonger dan vijf jaar ernstig ondervoed. Het gaat om zeker 770.000 kinderen. 400.000 van hen lopen het risico te sterven, blijkt uit een rapport van Unicef.

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties dringt erop aan om de levensreddende interventies voor kinderen in de Kasai snel uit te breiden voor het te laat is.

Twee jaar geleden braken er gewelddadige conflicten uit in de zuidelijke Congolese provincie, nadat de veiligheidstroepen de leider van een rebellengroep hadden gedood. Sinds enkele weken is het er rustiger, maar door de conflicten hebben families hun landbouwgronden niet kunnen bewerken. In sommige gebieden werden drie oogstseizoenen gemist. Volgens het rapport hebben ongeveer 3,8 miljoen mensen, onder wie 2,3 miljoen kinderen, dringende humanitaire hulp nodig.

‘De gevechten en het verblijf ver van huis hebben verwoestende gevolgen voor de kinderen van Kasai’, zegt Fatoumata Ndiaye, adjunct-directeur van Unicef. ‘Duizenden ontheemde kinderen hebben al maanden geen toegang tot gezondheidszorg, veilig drinkwater en onderwijs. Hun welzijn is enorm aangetast. Nu de gevechten zijn geluwd en toegang tot het gebied mogelijk is, moeten de regerings- en humanitaire partners, met de steun van de internationale gemeenschap, de levensreddende interventies voor kinderen snel uitbreiden.'

Het Unicef-rapport wijst er verder ook op dat honderden ziekenhuizen en scholen zijn aangevallen of vernietigd, dat duizenden kinderen zijn ingezet als kindsoldaten, en dat de regio te maken krijgt met uitbraken van cholera en mazelen doordat inentingscampagnes werden onderbroken.