Zware GAS-boete voor jongeren die Antwerpse hulpdiensten hinderen
Somméstraat, Borgerhout, Antwerpen. Foto: rr

Hulpdiensten hinderen bij hun werk of, zoals vorig jaar gebeurde, met eieren bekogelen, blijft in Antwerpen niet langer ongestraft. In de nieuwe Antwerpse politiecodex is namelijk opgenomen dat wie tussenkomsten bemoeilijkt, een GAS-boete krijgt van 350 euro.

Bij een brand in een garage in de Somméstraat in Borgerhout vielen in september van vorig jaar drie gewonden. De hulpdiensten werden door jongeren gehinderd bij hun werk en een brandweerwagen kon zelfs een tijdlang de straat niet in. Toen de politie wilde tussenkomen, werden agenten met eieren bekogeld. Oudere bewoners konden de rust doen terugkeren, maar de schuldigen ontsnapten aan een straf.

Eerder in de zomer werd de politie in Borgerhout ook al gehinderd toen ze vaststellingen deden van een verkeersongeval op het kruispunt van de Terlostraat en de Florastraat. Toen de politie ter plaatse kwam om het ongeval vast te stellen, werd ze bijzonder onvriendelijk bejegend. ‘Een zestigtal mensen veroorzaakten tumult, waarna enkelingen met eieren naar onze collega’s gooiden’, verklaarde politiewoordvoerder Wouter Bruyns achteraf.

Ernstige hinder

‘Het gebeurt regelmatig dat omstaanders tussenkomsten van hulpdiensten bemoeilijken of verhinderen’, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Eieren gooien, omstaanders ophitsen, het belagen van parkeerwachters, doorgang van hulpdienstvoertuigen belemmeren… het zijn voorbeelden van gedrag dat de toezichts- en hulpdiensten ernstig hindert. Het is in zulke situaties nodig om gepast te kunnen optreden en verdere escalatie te vermijden. Daarom wordt dit soort gedrag voortaan strafbaar via de politiecodex.’

Wie eieren of wat dan ook gooit naar politie of hulpdiensten of wie hun werk opzettelijk verhindert of bemoeilijkt, krijgt vanaf nu een GAS-boete van 350 euro. Dat ligt in lijn met de beslissing die vorige week al genomen werd om deelnemers aan hinderende trouwstoeten ook een GAS-boete van 350 op te leggen.