Spanning tussen Iran en Israël loopt op: raketten afgevuurd rond Damascus en Golanhoogte
Israël nam tijdens de oorlog van 1967 het grootste deel van de Golanhoogte in. Foto: REUTERS
In Syrië zijn donderdagochtend bombardementen uitgevoerd rond de hoofdstad Damascus. De Syrische luchtafweer heeft 'tientallen Israëlische raketten uit de lucht geschoten' en Israël probeert om 'luchtafweereenheden en radarsystemen' uit te schakelen, meldt staatspersagentschap Sana. Iran vuurde eerder vanuit Syrië twintig raketten af op Israëlische militaire doelwitten op de Golanhoogte, waarna Israël meteen een vergeldingsaanval uitvoerde op het Syrische deel van de hoogvlakte.

Wat het precieze doelwit was van de nieuwe luchtaanvallen is niet meteen duidelijk. Een Syrische militaire bron zegt dat voor de tweede dag op rij bombardementen zijn uitgevoerd in de regio Al-Kiswah, ruim 10 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Damascus. Een correspondent van het Franse persbureau AFP meldde luide ontploffingen in de Syrische hoofdstad en een groot aantal overvliegende gevechtsvliegtuigen.

De nieuwe luchtaanvallen komen er enkele uren nadat het Israëlische leger meldde dat de speciale eenheden van de Iraanse Revolutionaire Garde, de Quds-brigades, vanuit Syrië twintig raketten hadden afgevuurd op Israëlische militaire doelwitten op de Golanhoogte. 'Verscheidene raketten werden onderschept. Er zijn geen Israëlische slachtoffers', liet de legerwoordvoerder weten.

Bijna gelijktijdig berichtten Syrische staatsmedia in de nacht van woensdag op donderdag over Israëlische bombardementen in Syrië. Daarbij zouden meerdere doelwitten in het zuidwestelijke gouvernement Quneitra, dat aan de Golanhoogten ligt, zijn geviseerd. Volgens het officiële persagentschap Sana werden onder meer raketten afgevuurd op de stad Madinat al-Baath.

Vergelding

Het Israëlische leger bevestigde daarna dat het meteen na de Iraanse bombardenten een vergeldingsaanval had uitgevoerd op het Syrische deel van de Golanhoogvlakte. Israël had dinsdagavond - vlak nadat Amerikaans president Trump bekendmaakte dat de VS uit het nucleaire akkoord met Iran stappen - nog aangekondigd dat het zijn leger op de Golanhoogten in staat van paraatheid bracht. Het land zei ‘ongewone activiteiten van Iraanse troepen in Syrië’ te hebben waargenomen.

Syrische staatsmedia en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldden ook dinsdag al dat Israël luchtaanvallen had uitgevoerd in de regio Al-Kiswah, niet ver ten zuiden van de hoofdstad Damascus. Volgens het Observatorium vielen daarbij toen vijftien doden, onder wie acht Iraniërs. Israël bevestigde noch ontkende toen de aanvallen.

Sjiitische militaire aanwezigheid in Syrië

Iran is een van de partijen die het Syrische regeringsleger steunen, net als de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en Rusland. Volgens Israël heeft het sjiitische Iran de voorbije maanden zijn militaire aanwezigheid in Syrië aanzienlijk uitgebouwd.

Israël nam tijdens de oorlog van 1967 het grootste deel van de Golanhoogte in. Zeven jaar later kwam er een akkoord over een wapenstilstand. Sindsdien zien VN-blauwhelmen op de Golanhoogte toe op de wapenstilstand tussen Israël en Syrië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig